Geçtiğimiz günlerde Urlalılardan gelen bilgileri derleyerek iki önemli konu hakkında yetkililere sorular yöneltmiştim.
Biri Urla’nın ünlü Sakız enginarı ile ilgili iddialar, diğeri ise Kuşçular’daki soğuk hava deposunun kullanımına ilişkindi. Beklenen yanıtlardan biri geldi: İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kuşçular’daki soğuk hava deposunun 2014-2015 yıllarında kendileri ve İZKA iş birliğiyle S.S. Kuşçular Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne yapıldığını doğruladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar döneminde bu tesisin yapılmasına destek verilmiş. Ancak, cevaplardaki eksiklikler dikkat çekiyor.
Kiralama yetkisi verildi mi?
Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği yanıtta, kooperatifin bu tesisi üçüncü şahıslara veya kurumlara kiralama yetkisine sahip olup olmadığına dair bir bilgi yok. Oysa sorumuz gayet netti:
Kooperatif kamu imkanları ile yapılan bu tesisi başka bir firmaya kiralayabilir mi? Bugün, belediyenin yaptığı bu yatırımı Urkon adlı bir firma kullanıyor. Belediyenin kooperatife böyle bir yetki verip vermediği halen belirsiz.
Eğer böyle bir yetki verildiyse sorun yok, yeter ki bunu açık ve şeffaf bir şekilde belgelendirerek kamuoyuyla paylaşsınlar. Aksi halde, kamu imkanlarıyla yapılmış bir tesisin kimler tarafından, hangi koşullarda kullanıldığı sorusu havada kalmaya devam edecek.
Urla Sakız Enginarı sahiden Urla'dan mı?
Diğer yandan, ünlü Urla Sakız Enginarı ile ilgili iddialara da Büyükşehir Belediyesi yanıt verdi. Belediyenin belirttiğine göre, bu ürün 2017 yılında Urla, Çeşme, Karaburun, Balçova ve Mordoğan bölgelerini kapsayacak şekilde tescillenmiş. Ancak denetim yetkisi, belediyenin elinde değil.
Peki, bu tescile rağmen Mersin’den geldiği iddia edilen TIR dolusu enginarlar nasıl “Urla Sakız Enginarı” olarak pazarlanıyor?
Büyükşehir, denetim yetkisi bulunmadığını söylüyor ama sorumlu kurumların bu iddialarla ilgili ne yaptığı halen bilinmiyor. Urla’nın ünlü enginarının itibarını korumak için denetim mekanizmalarının etkili çalışması şart.
Bekliyoruz!
Şimdi gözler Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelecek yanıtta. Gerçekten de Mersin’den gelen enginarlar Urla Sakız Enginarı olarak mı satılıyor?
Bu konuda yetkililerin erekli kontrolleri yapıp acilen kamuoyunu bilgilendirmesi gerekiyor. Çiftçinin emeği, tüketicinin güveni, bölgesel ün kazanmış bir markanın itibarı söz konusu.
Gelişmeleri takip edip sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Kimse endişelenmesin, sorularımız yanıtsız kalmayacak.
Günün Sözü
“Devlet yarına bırakır, yanına bırakmaz.”