Egeli Gazete’nin haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomik krizle artan nakit ihtiyacını karşılamak için vergi tahsilatına yönelik adımlarını sertleştiriyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde özel denetim komisyonları kurulurken, geçmişe yönelik vergi denetimlerinin sayısı katlanarak arttı. Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde yürütülen bu denetimlerde, vergi kaçakçılığına karşı özel ekipler oluşturuldu.

Son dönemde özellikle konut kiralarına ilişkin beyanname kontrolleriyle birlikte vatandaşlara gönderilen istem yazılarında ciddi bir artış yaşandı. Bu gelişmeyle birlikte mükelleflerin karşılaştığı ihbarnameler, ceza ve dava süreçlerine dönüşüyor.

Her 5 Dosyadan Biri Vergi Suçuna Ait

Vergi Hukuku alanında çalışan Avukat Tolga Batuhan Tombaş, “Her beş savcılık soruşturmasından biri vergi suçlarıyla ilgili” diyerek bu artışın adliyelere nasıl yansıdığını gözler önüne serdi. Tombaş’a göre, kamu idarelerinin gerçekleştirdiği işlemler hatasız değil ve mükelleflerin bu süreçlerde uzman desteği alması zorunlu hâle geldi.

Vergi Artışı, Kaçakçılığı Da Tetikliyor

Ekonomik dalgalanmalarla birlikte vergi oranlarının yükselmesi, naylon fatura kullanımında da gözle görülür bir artışı beraberinde getirdi. Tombaş, firmaların ticari ilişki kurdukları diğer şirketlerin tüm geçmişini bilmesinin mümkün olmadığını belirterek, bu durumun masum firmaları da denetim sürecine dahil ettiğini söyledi.

Gecikme Hak Kaybı Getiriyor

Vergi denetimlerine ilişkin yazılara süresinde cevap verilmemesi halinde mükelleflerin dava açma hakkı ortadan kalkabiliyor. Avukat Tombaş, “Bu durum, kimi zaman hapis cezası içeren VUK m.359 kapsamına bile girebilir. Süreler çok önemli, hak kayıpları yaşanabiliyor” ifadelerini kullandı.

Vergi Yazışmalarında Uzman Desteği Şart

Tombaş, vergi sürecinin yalnızca teknik bilgiyle değil, aynı zamanda hak arama bilinciyle yürütülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Uzman desteği olmadan yürütülen süreçlerde mükellefler telafisi zor kayıplarla karşı karşıya kalabilir. Her evrak, her sürecin bir önemi var,” dedi.

Su Ürünlerinde Rekor: İhracat 2 Milyar Doları Aştı
Su Ürünlerinde Rekor: İhracat 2 Milyar Doları Aştı
İçeriği Görüntüle

Vergi Sistemi Yükleniyor

Türkiye’de vergi denetimlerinde yaşanan artış, ekonomik krizle birleşince hem firmaları hem bireyleri zor durumda bırakıyor. Uzmanlar, vergi hukuku alanında yaşanan gelişmelerin yalnızca Maliye’nin değil, adalet sisteminin de öncelikli gündem maddelerinden biri hâline geldiğine dikkat çekiyor.