Fazıl Say’dan İstanbul’da iki eserin Türkiye prömiyeri

KÜLTÜR/SANAT/EDEBİYAT (HABER MERKEZİ ) - | 28.12.2025 - 11:36, Güncelleme: 28.12.2025 - 11:38 483 kez okundu.
 

Fazıl Say’dan İstanbul’da iki eserin Türkiye prömiyeri

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, Volkswagen Arena’daki yıl sonu konserinde “Mother Earth” ve “Mozart ve Mevlana” eserlerini ilk kez Türkiye’de seslendirdi
Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, geleneksel yıl sonu konseri kapsamında Volkswagen Arena’da sahneye çıkarak iki önemli eserinin Türkiye prömiyerini gerçekleştirdi. Yıl sonu konserinde özel repertuvar ACM Prodüksiyon organizasyonuyla düzenlenen konserde Fazıl Say, müzikseverlere hem yeni bestelerini hem de evrensel temalara odaklanan eserlerini sundu. Konser, sanatçının son dönem çalışmalarını yansıtan güçlü bir repertuvarla dikkat çekti. “Mother Earth” ile iklim krizine dikkat Konserin ilk bölümünde, dünyanın geleceğine ve iklim krizine dikkat çeken “Mother Earth” adlı piyano konçertosu seslendirildi. Daha önce Japonya’da ilk kez sahnelenen eser, Türkiye’de ilk kez Fazıl Say’ın piyanoda yer aldığı performansla dinleyiciyle buluştu. Eser, şef Nil Venditti yönetimindeki Fazıl Say Festival Orkestrası eşliğinde yorumlandı. Say: “Doğu ile Batı dostluk eli uzatmalı” Fazıl Say, sahnede yaptığı konuşmada “Mozart ve Mevlana” eserinin çıkış noktasını anlattı. Say, Mozart ve Mevlana’nın zamansız seslerini bir araya getirme fikrinin, günümüz dünyasında Doğu ile Batı arasında kurulması gereken diyalog ihtiyacından doğduğunu ifade etti. Sanatçı, dünyada yaşanan çatışmalara ve kutuplaşmalara da değinerek, bu durumun yanlış politikaların sonucu olduğunu vurguladı. “Mozart ve Mevlana” ilk kez Türkiye’de Konserin ikinci yarısında, Fazıl Say’ın uzun yıllara yayılan düşünsel birikimini yansıtan “Mozart ve Mevlana” eseri Türkiye’de ilk kez seslendirildi. Eser; soprano Görkem Ezgi Yıldırım, mezzosoprano Ezgi Karakaya, tenor Mert Süngü ve bas Burak Bilgili’nin yanı sıra ney ve kudüm eşliğiyle sahnelendi. Performans, şef Nil Venditti ve koro şefi Volkan Akkoç yönetiminde Fazıl Say Festival Orkestrası ve Korosu tarafından gerçekleştirildi. Şef Venditti: “Yedi bölümden oluşan güçlü bir anlatım” Şef Nil Venditti, “Mother Earth” eserinin altı ay önce dünya prömiyerinin yapıldığını belirterek, yedi bölümden oluşan yapının her birinde farklı bir temanın müzikle anlatıldığını söyledi.
Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, Volkswagen Arena’daki yıl sonu konserinde “Mother Earth” ve “Mozart ve Mevlana” eserlerini ilk kez Türkiye’de seslendirdi

Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, geleneksel yıl sonu konseri kapsamında Volkswagen Arena’da sahneye çıkarak iki önemli eserinin Türkiye prömiyerini gerçekleştirdi.

Yıl sonu konserinde özel repertuvar

ACM Prodüksiyon organizasyonuyla düzenlenen konserde Fazıl Say, müzikseverlere hem yeni bestelerini hem de evrensel temalara odaklanan eserlerini sundu. Konser, sanatçının son dönem çalışmalarını yansıtan güçlü bir repertuvarla dikkat çekti.

“Mother Earth” ile iklim krizine dikkat

Konserin ilk bölümünde, dünyanın geleceğine ve iklim krizine dikkat çeken “Mother Earth” adlı piyano konçertosu seslendirildi. Daha önce Japonya’da ilk kez sahnelenen eser, Türkiye’de ilk kez Fazıl Say’ın piyanoda yer aldığı performansla dinleyiciyle buluştu.

Eser, şef Nil Venditti yönetimindeki Fazıl Say Festival Orkestrası eşliğinde yorumlandı.

Say: “Doğu ile Batı dostluk eli uzatmalı”

Fazıl Say, sahnede yaptığı konuşmada “Mozart ve Mevlana” eserinin çıkış noktasını anlattı. Say, Mozart ve Mevlana’nın zamansız seslerini bir araya getirme fikrinin, günümüz dünyasında Doğu ile Batı arasında kurulması gereken diyalog ihtiyacından doğduğunu ifade etti.

Sanatçı, dünyada yaşanan çatışmalara ve kutuplaşmalara da değinerek, bu durumun yanlış politikaların sonucu olduğunu vurguladı.

“Mozart ve Mevlana” ilk kez Türkiye’de

Konserin ikinci yarısında, Fazıl Say’ın uzun yıllara yayılan düşünsel birikimini yansıtan “Mozart ve Mevlana” eseri Türkiye’de ilk kez seslendirildi. Eser; soprano Görkem Ezgi Yıldırım, mezzosoprano Ezgi Karakaya, tenor Mert Süngü ve bas Burak Bilgili’nin yanı sıra ney ve kudüm eşliğiyle sahnelendi.

Performans, şef Nil Venditti ve koro şefi Volkan Akkoç yönetiminde Fazıl Say Festival Orkestrası ve Korosu tarafından gerçekleştirildi.

Şef Venditti: “Yedi bölümden oluşan güçlü bir anlatım”

Şef Nil Venditti, “Mother Earth” eserinin altı ay önce dünya prömiyerinin yapıldığını belirterek, yedi bölümden oluşan yapının her birinde farklı bir temanın müzikle anlatıldığını söyledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberege.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.