Türkiye’de tescilli incir sayısı 42’ye ulaştı. İncirin anavatanı Aydın’da 2025’in erkenci incir hasadı başladı. Siyah ve Beyaz Orak türleri tezgâhlara indi.

Türkiye’nin incir zenginliği artıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de tescillenen incir çeşidi sayısı 42’ye yükseldi. Bu çeşitlerin büyük bölümü incirin gen merkezi kabul edilen Aydın’da yetişiyor. Sarılop başta olmak üzere Bardakçı, Bursa Siyahı, Sarızeybek, Sultan Selim, Beyaz Orak, Morgöz ve Akça gibi çeşitler en çok üretilen incir türleri arasında yer alıyor.

A W477169 03

Manisa Kula’da 3 ayrı noktada yangın: Ekipler hızla müdahale etti
Manisa Kula’da 3 ayrı noktada yangın: Ekipler hızla müdahale etti
İçeriği Görüntüle

2025’in ilk incirleri hasat edildi

2024 yılında 209 bin ton incir üretimiyle zirvede yer alan Aydın, 2025’in erkenci ürünleriyle sezonu açtı. İlk hasat edilen türler arasında Siyah Orak ve Beyaz Orak yer alıyor. Bu türler, sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte erken meyve verdi ve hasadı yapılarak pazara sunuldu.

A W477169 01

Sarılop inciri için geri sayım başladı

Aydın’ın en yüksek verim alınan ve ihracat ürünü olarak öne çıkan incir türü olan Sarılop’un ise temmuz sonu-ağustos başı gibi piyasaya çıkması bekleniyor. Üreticiler, erkenci ürünlerin ardından ana sezondaki yoğun talebi karşılamaya hazırlanıyor.

A W477169 04

Türkiye’de üretim haritası: Aydın lider, İzmir ve Bursa takipte

2024 yılında Türkiye genelinde toplam 375 bin ton incir üretildi. Aydın, bu üretimin yüzde 55’ini tek başına karşılarken; İzmir 82 bin ton, Bursa ise 33 bin ton ile sıralamada yer aldı. Uzmanlara göre Aydın iklimi ve toprak yapısıyla incir üretimi için doğal bir avantaj sunuyor.

Kaynak: İHA