Manisa'da Su Krizi Büyüyor!

GÜNDEM/GÜNCEL (HABER MERKEZİ ) - | 02.05.2025 - 13:52, Güncelleme: 02.05.2025 - 13:52 146 kez okundu.
 

Manisa'da Su Krizi Büyüyor!

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde su krizi büyüyor. Çiftçiler, 1980’de imzalanan su tahsis protokolünün güncellenmesi için yetkililere çağrıda bulundu.
Manisa Büyükşehir Belediyesi MASKİ Genel Müdürlüğü, Saruhanlı ilçesinde tarımsal üretimi tehdit eden su krizine çözüm aramak amacıyla ziraat odaları, sulama kooperatifleri ve çiftçilerle bir araya geldi. MASKİ Genel Müdürü Talat Postacı'nın da katıldığı toplantıda, 1980 yılında DSİ ile İzmir Belediyesi arasında imzalanan su tahsis protokolünün günümüz koşullarına uygun şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulandı. Suyun paylaşımı kriz yarattı: Çiftçiler eşitlik istiyor Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, 45 yıl önce yürürlüğe giren protokole dikkat çekerek, "Biz çiftçiler olarak verilen suyun kontrol edilmesini ve adil paylaşılmasını talep ediyoruz" dedi. Yer altı sularının hızla çekildiğini ifade eden Nuriye Sulama Kooperatifi Temsilcisi Nurettin Dingaz da "Suya şehirlerin de ihtiyacı var ama bizim de üretim yapabilmemiz için suya ihtiyacımız var" diyerek yetkililere çağrıda bulundu. Su seviyeleri alarm veriyor Kooperatif başkanları, yer altı su seviyelerinin 7 metreden 140 metreye kadar düştüğünü ve sondaj maliyetlerinin çiftçileri zora soktuğunu belirtti. Nuriye Mahallesi üreticilerinden Gafur Ertürk ise "45 yıl önce taban suyu yeterliydi. Şimdi haftada bir sulamazsak ürün kuruyor" diyerek yaşanan değişime dikkat çekti. Maski’den Devlet Su İşleri’ne protokol çağrısı MASKİ Genel Müdürü Talat Postacı, Manisa’nın yüzde 98 oranında içme suyunu yer altı kaynaklarından sağladığını ve mevcut protokolün hem tarımı hem de kentsel yaşamı zorladığını ifade etti. Postacı, "1980 tarihli protokolün günümüz ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesi artık zaruridir. Manisa olarak adil ve bilimsel temellere dayanan yeni bir DSİ protokolü talep ediyoruz" diye konuştu. Çözüm odaklı iş birliği çağrısı Postacı, konunun İzmir ve Manisa arasında bir çatışma değil, iki şehrin ortak menfaati doğrultusunda çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu topraklarda su sadece bir kaynak değil, yaşamın temelidir" dedi.
Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde su krizi büyüyor. Çiftçiler, 1980’de imzalanan su tahsis protokolünün güncellenmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Manisa Büyükşehir Belediyesi MASKİ Genel Müdürlüğü, Saruhanlı ilçesinde tarımsal üretimi tehdit eden su krizine çözüm aramak amacıyla ziraat odaları, sulama kooperatifleri ve çiftçilerle bir araya geldi. MASKİ Genel Müdürü Talat Postacı'nın da katıldığı toplantıda, 1980 yılında DSİ ile İzmir Belediyesi arasında imzalanan su tahsis protokolünün günümüz koşullarına uygun şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.

Suyun paylaşımı kriz yarattı: Çiftçiler eşitlik istiyor

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, 45 yıl önce yürürlüğe giren protokole dikkat çekerek, "Biz çiftçiler olarak verilen suyun kontrol edilmesini ve adil paylaşılmasını talep ediyoruz" dedi. Yer altı sularının hızla çekildiğini ifade eden Nuriye Sulama Kooperatifi Temsilcisi Nurettin Dingaz da "Suya şehirlerin de ihtiyacı var ama bizim de üretim yapabilmemiz için suya ihtiyacımız var" diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

Su seviyeleri alarm veriyor

Kooperatif başkanları, yer altı su seviyelerinin 7 metreden 140 metreye kadar düştüğünü ve sondaj maliyetlerinin çiftçileri zora soktuğunu belirtti. Nuriye Mahallesi üreticilerinden Gafur Ertürk ise "45 yıl önce taban suyu yeterliydi. Şimdi haftada bir sulamazsak ürün kuruyor" diyerek yaşanan değişime dikkat çekti.

Maski’den Devlet Su İşleri’ne protokol çağrısı

MASKİ Genel Müdürü Talat Postacı, Manisa’nın yüzde 98 oranında içme suyunu yer altı kaynaklarından sağladığını ve mevcut protokolün hem tarımı hem de kentsel yaşamı zorladığını ifade etti. Postacı, "1980 tarihli protokolün günümüz ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesi artık zaruridir. Manisa olarak adil ve bilimsel temellere dayanan yeni bir DSİ protokolü talep ediyoruz" diye konuştu.

Çözüm odaklı iş birliği çağrısı

Postacı, konunun İzmir ve Manisa arasında bir çatışma değil, iki şehrin ortak menfaati doğrultusunda çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu topraklarda su sadece bir kaynak değil, yaşamın temelidir" dedi.

Manisa HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberege.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.