Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye'de uzun süredir tartışılan lise eğitiminde yeni bir dönemin kapısını aralıyor. 4 yıllık zorunlu lise eğitiminin daha esnek hale getirilmesi için kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Amaç; hem öğrencilerin üzerindeki sınav baskısını azaltmak hem de daha kişiselleştirilmiş bir eğitim modeline geçmek.
Yeni düzenlemeyle birlikte, lise eğitiminde ders yoğunluğunun azaltılması, öğrencilerin bireysel tercihlerine göre eğitim alabilmesi ve eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
3 yeni model masada
MEB, uzman görüşleri ve saha araştırmaları doğrultusunda üç ana model üzerinde duruyor:
1. 3+1 Modeli
Lise eğitimi üç yıl zorunlu olacak, son yıl (12. sınıf) ise üniversiteye hazırlık yılı olarak yapılandırılacak. Öğrenciler üç yılın sonunda diploma alabilecek, isteyenler dördüncü yıla devam ederek sınavlara hazırlanabilecek.
2. 2+2 Modeli
Öğrenciler ilk iki yılı tamamladıklarında diploma alacak, akademik kariyer hedefleyen öğrenciler eğitimlerine iki yıl daha devam edebilecek. Böylece zorunlu eğitim 10. sınıf itibarıyla sona erecek.
3. Yaş Temelli Model
Zorunlu lise eğitimi yaşa göre şekillendirilecek. Örneğin 16 yaşını dolduran öğrenciler zorunlu eğitim dışına çıkarılabilecek. Ayrıca, tüm lise eğitiminin zorunluluk kapsamından çıkarılması da tartışılan öneriler arasında yer alıyor.
Uzmanlar, zorunlu eğitim nedeniyle okula devam etmek istemeyen öğrencilerin sistem içinde verimsizliğe neden olduğunu belirtiyor. Akademik başarısı düşük öğrencilerin hem öğretmenleri hem de sınıf arkadaşları üzerinde olumsuz etkiler yarattığı, devamsızlık ve disiplin sorunlarının arttığı ifade ediliyor.
Özellikle açık liseye yönelimin hızla arttığı bu dönemde, Bakanlık bu talepleri değerlendirmeye aldı. Yeni sistemle öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine uygun yolları seçmeleri, üniversite ya da iş hayatına daha donanımlı bir şekilde hazırlanmaları amaçlanıyor.
Kabinede değerlendirilecek
Lise sisteminde yapılması planlanan bu yapısal değişiklikler, önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak Kabine’de gündeme gelecek. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Kamuoyunda talep oluşursa tartışmaya açılabilir” diyerek, reform sürecinin uzlaşıyla yürütüleceğini belirtti.