Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2025 Nisan ayına ait şirket istatistiklerini yayımladı. Verilere göre İzmir'de bir ayda 311 şirket ya iflas etti ya da tasfiye kararı aldı. Aynı dönemde 496 yeni şirket faaliyete başladı.

NG Kütahya Seramik ve Mehmet Ceylan Yapı'dan dev iş birliği
NG Kütahya Seramik ve Mehmet Ceylan Yapı'dan dev iş birliği
İçeriği Görüntüle

Nisan ayında şirket kapanışlarında artış var

TOBB verilerine göre, 2025 Nisan ayında İzmir'de toplam 311 işletme faaliyetlerine son verdi. Bu sayı geçen yılın aynı ayında 234'tü. Böylece yıllık bazda kapanışlarda yüzde 32'lik artış gözlendi.

Açılışlarda Sınırlı Yükseliş

2024 Nisan ayında 432 yeni işletme kurulan İzmir'de, 2025'in aynı ayında bu sayı 496'ya yükseldi. Açılan şirket sayısında yüzde 14,8 oranında artış yaşandı.

Açılışlar düştü, kapanışlar azaldı

2025'in Ocak-Nisan döneminde İzmir'de toplam 2.573 işletme kuruldu. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 2.752 idi. Açılışlarda yaklaşık yüzde 6,5 oranında gerileme yaşandı.

Aynı dönemde kapanan şirket sayısı ise 1.352 olarak kaydedildi. Bu sayı geçen yıl 1.379 olarak gerçekleşmişti. Uzun vadede kapanışlarda sınırlı bir düşüş görüldü.

Yabancı sermaye sınırlı kaldı

TOBB'un 2025 verilerine göre, yılbaşından bu yana İzmir'de sadece 21 yabancı sermayeli şirket kuruldu. Bu oran, toplam yeni kurulan şirket sayısı içinde sınırlı bir paya işaret ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ