Vişnenin sağlık faydaları saymakla bitmiyor

SAĞLIK (BÜLTEN) - MAİL ADRESİMİZE GÖNDERİLEN HABERLER | 25.08.2025 - 16:44, Güncelleme: 25.08.2025 - 16:44 199 kez okundu.
 

Vişnenin sağlık faydaları saymakla bitmiyor

Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, vişnenin antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleriyle kanserden diyabete, eklem iltihabından kalp sağlığına kadar pek çok fayda sağladığını açıkladı.
Vişne, ekşi tadı nedeniyle genellikle su, reçel veya komposto olarak tüketildi. Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Şükrü Can Gülşen, vişnenin serbest radikalleri engelleyen antioksidanlar içerdiğini, bu nedenle sağlık açısından önemli bir meyve olduğunu belirtti. Anti-inflamatuar ve anti-diyabetik özelliklerinin yanı sıra obeziteyi önlemeye yardımcı olduğunu söyledi. Vişne içeriği ve besin değerleri Dünyanın pek çok yerinde yetişen vişne, kiraz ile akraba bir meyvedir. Türkiye’de fazla tüketilmese de Avrupa’da tatlılarda yaygın olarak kullanılır. 100 gram vişne yaklaşık 209 kalori içerir. Meyve lif, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, potasyum, sodyum ve askorbik asit gibi mineraller bakımından zengindir. Kanseri önlediği görüldü Vişnede bulunan ellajik asit ve kuersetin antioksidanları, kanser hücrelerinin oluşumunu engelledi. Ayrıca melatonin hormonu sayesinde meme kanseri riskini azalttığı bildirildi. Eklem iltihabını azalttı Antosiyaninler, vişnenin osteoartrit kaynaklı eklem iltihabı ve ağrılarını hafiflettiğini gösterdi. Bu sayede vişne, eklem sağlığını destekledi. Tip 2 diyabet riskini düşürdü Antosiyanin içeriği, insülin hormonunu artırarak tokluk hissini güçlendirdi. Böylece kişilerin daha az yemek yediği ve kan şekerinin düzenlendiği görüldü. Kalp sağlığını korudu Antioksidan ve anti-inflamatuar özellikler sayesinde vişne, kalp hastalıklarının önlenmesinde etkili oldu. Uyku düzenini sağladı Vişne, melatonin hormonu ve triptofan amino asidi içererek uyku kalitesini artırdı. Jetlag sonrası uyku bozukluklarının düzeltilmesinde faydalı olduğu belirtildi. Siroz ve gut hastalığında destek oldu Vişne, ürik asit seviyelerini düşürerek gut hastalığına bağlı ağrıları hafifletti. Düzenli tüketildiğinde hastalığın alevlenmelerini azalttığı gözlendi. Doğal ve dengeli tüketim uyarısı Diyetisyen Gülşen, “Her şeyin fazlası zarardır. Vişnenin faydalarını abartmadan, doğal beslenip sağlıklı yaşayın” uyarısında bulundu.
Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, vişnenin antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleriyle kanserden diyabete, eklem iltihabından kalp sağlığına kadar pek çok fayda sağladığını açıkladı.

Vişne, ekşi tadı nedeniyle genellikle su, reçel veya komposto olarak tüketildi. Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Şükrü Can Gülşen, vişnenin serbest radikalleri engelleyen antioksidanlar içerdiğini, bu nedenle sağlık açısından önemli bir meyve olduğunu belirtti. Anti-inflamatuar ve anti-diyabetik özelliklerinin yanı sıra obeziteyi önlemeye yardımcı olduğunu söyledi.

Vişne içeriği ve besin değerleri

Dünyanın pek çok yerinde yetişen vişne, kiraz ile akraba bir meyvedir. Türkiye’de fazla tüketilmese de Avrupa’da tatlılarda yaygın olarak kullanılır. 100 gram vişne yaklaşık 209 kalori içerir. Meyve lif, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, potasyum, sodyum ve askorbik asit gibi mineraller bakımından zengindir.

Kanseri önlediği görüldü

Vişnede bulunan ellajik asit ve kuersetin antioksidanları, kanser hücrelerinin oluşumunu engelledi. Ayrıca melatonin hormonu sayesinde meme kanseri riskini azalttığı bildirildi.

Eklem iltihabını azalttı

Antosiyaninler, vişnenin osteoartrit kaynaklı eklem iltihabı ve ağrılarını hafiflettiğini gösterdi. Bu sayede vişne, eklem sağlığını destekledi.

Tip 2 diyabet riskini düşürdü

Antosiyanin içeriği, insülin hormonunu artırarak tokluk hissini güçlendirdi. Böylece kişilerin daha az yemek yediği ve kan şekerinin düzenlendiği görüldü.

Kalp sağlığını korudu

Antioksidan ve anti-inflamatuar özellikler sayesinde vişne, kalp hastalıklarının önlenmesinde etkili oldu.

Uyku düzenini sağladı

Vişne, melatonin hormonu ve triptofan amino asidi içererek uyku kalitesini artırdı. Jetlag sonrası uyku bozukluklarının düzeltilmesinde faydalı olduğu belirtildi.

Siroz ve gut hastalığında destek oldu

Vişne, ürik asit seviyelerini düşürerek gut hastalığına bağlı ağrıları hafifletti. Düzenli tüketildiğinde hastalığın alevlenmelerini azalttığı gözlendi.

Doğal ve dengeli tüketim uyarısı

Diyetisyen Gülşen, “Her şeyin fazlası zarardır. Vişnenin faydalarını abartmadan, doğal beslenip sağlıklı yaşayın” uyarısında bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberege.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.