Türkiye ve Irak’tan tarihi su işbirliği
Türkiye ve Irak’tan tarihi su işbirliği
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye ve Irak arasında su alanında ilk kapsamlı işbirliği anlaşmasının imzalandığını açıkladı
Türkiye ile Irak, su kaynaklarının yönetimi konusunda tarihi bir adım attı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Iraklı mevkidaşı Fuad Hüseyin’in imzaladığı anlaşma, iki ülke tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor.
Tarihi Anlaşmanın Detayları
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak’a yaptığı resmi ziyarette Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani tarafından kabul edildi. Toplantının ardından Fidan ve Irak Başbakan Yardımcısı Fuad Hüseyin, “ Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Irak Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Alanında İşbirliğine İlişkin Çerçeve Anlaşması Kapsamındaki Projelerin Finansmanı için Mekanizma Belgesi”ni imzaladı.
Bakan Fidan, anlaşmanın iki ülke tarihinde ilk defa hayata geçeceğini belirterek, “ Irak tarihinde yapılan en büyük altyapı yatırımı olacaktır” dedi.
Mekanizma Ne Sağlayacak?
Söz konusu mekanizma, 2024’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bağdat ziyareti sırasında akdedilen “Su Alanında İşbirliği Çerçeve Anlaşması”nın uygulanmasını sağlayacak.
Belge, Irak’ın su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına yönelik altyapı projelerinin Türk firmaları tarafından üstlenilmesini ve projelerin finansmanının Irak’tan yapılan petrol satışları üzerinden sağlanmasını öngörüyor. Böylece Türkiye, Irak’ın su altyapısını geliştirmesine katkı sunacak.
Ekonomik ve Bölgesel Önemi
22 Nisan 2024’te imzalanan “Su Alanında İşbirliği Çerçeve Anlaşması” ile bugün imzalanan “Finans Mekanizması” belgesi, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerde yeni bir stratejik dönemin başlangıcını simgeliyor.
Türk müteahhitlik firmalarının Irak pazarına erişimi kolaylaşacak ve stratejik öneme sahip projelerde yeni fırsatlar elde etmeleri bekleniyor. Bölgedeki azalan su kaynakları, Türkiye’de de hissedilen su sıkıntısının uzun vadeli çözümlerle aşılması açısından kritik öneme sahip.
Terörle Mücadelede Bölgesel Mesaj
Toplantıda Dışişleri Bakanı Fidan, “Terörsüz Türkiye” sürecine de değindi. PKK’nın hem Türkiye hem de Irak ve Suriye’den çekilmesinin bölge için olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı.
Fidan, “Örgütün Türkiye’de olduğu gibi Irak’ta da silahlı mücadelesine ve terör faaliyetlerine son vermesi, işgal ettiği yerlerden çekilmesi fevkalade önemli” ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
