Şebnem Bursalı’dan CHP’ye İzmir eleştirisi
Şebnem Bursalı’dan CHP’ye İzmir eleştirisi
AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, “İzmir engelleniyor” söyleminin yıllardır çözülemeyen sorunların sorumluluğunu gizleme çabası olduğunu söyledi
AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve CHP’li milletvekillerinin “ İzmir engelleniyor” yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. Bursalı, bu söylemin İzmir’de yıllardır çözülemeyen yapısal sorunların sorumluluğunu merkezi idareye yükleme girişimi olduğunu ifade etti.
“Sorunun kaynağı Ankara değil, İzmir Büyükşehir Belediyesi”
İzmir’in çeyrek asrı aşkın süredir aynı siyasi anlayış tarafından yönetildiğini hatırlatan Şebnem Bursalı, altyapıdan ulaşıma, çevreden kentsel hizmetlere kadar birçok başlıkta yaşanan sorunların kaynağının merkezi idare değil, İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu söyledi.
Merkezi idarenin, hukuki altyapısı tamamlanmamış, finansman modeli netleşmemiş ve kamu yararı ortaya konmamış projeler için otomatik onay makamı olmadığını belirten Bursalı, kredi ve yatırım süreçlerinin siyasi kimliğe göre değil, mevzuat ve mali disiplin çerçevesinde değerlendirildiğini vurguladı.
İzmir’de su kaybı ve altyapı eleştirisi
Kentte altyapı sorunlarının kritik seviyeye ulaştığını dile getiren Bursalı, her yıl yaklaşık 92 milyon metreküp suyun, yani bir Tahtalı Barajı dolusu suyun şebekede kaybolduğunu söyledi.
Körfez kirliliği tartışmalarında İzmit örneğinin yanlış ele alındığını belirten Bursalı, Kocaeli’nde yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının ayrıldığını, İzmir’de ise bu sürecin tamamlanamadığını ifade etti. Kentte ayrıştırılmış hat uzunluğunun yaklaşık 800 kilometre, olması gereken uzunluğun ise 5 bin kilometre olduğunu aktardı.
“Merkezi idare somut katkı sundu”
Bursalı, İzmir’de sonuç üreten birçok çalışmanın merkezi idare ve AK Parti girişimleriyle hayata geçirildiğini belirtti. Karşıyaka Stadı tahsisi, İller Bankası kredileri, İZULAŞ’ın yeni otobüs alımları, dış finansman süreçleri ve borç vadelerinin uzatılmasını örnek gösterdi.
Bergama Millet Bahçesi’nin yaklaşık 1 milyar TL’lik mülkiyetinin belediyeye devredildiğini hatırlatan Bursalı, DSİ nezdinde yürütülen su ve altyapı çalışmalarında da somut ilerleme sağlandığını söyledi.
Çöp yönetimi ve Çeşme suyu eleştirisi
Çöp yönetimi ve Harmandalı süreci başta olmak üzere verilen birçok sözün tutulmadığını dile getiren Bursalı, Çeşme’ye getirilen suyun 20 gün boyunca İzmirliye verilememesini yönetim zaafı olarak değerlendirdi.
Kamu mallarının şeffaf ve sorumlu şekilde yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Bursalı, “Hizmet üretemeyenler mağduriyet üretir, suçlu arar” ifadelerini kullandı.
“2026 Yatırım Programı bir turnusol kağıdıdır”
Şebnem Bursalı, 15 Ocak’ta yayımlanan 2026 Yatırım Programı’nda İzmir’e ayrılan kaynakların merkezi idarenin kente verdiği önemi açıkça gösterdiğini söyledi.
Ulaştırma, tarımsal sulama, hızlı tren, liman ve havalimanı modernizasyonu başlıklarında onlarca milyar liralık yatırımın sürdüğünü belirten Bursalı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin onaylanmış ve yatırım programına alınmış dış kredisinin 24 milyar TL’yi aştığını ifade etti.
“Engelleniyoruz söylemi yatırım programıyla çöktü”
Bursalı, CHP’nin “engelleniyoruz” söyleminin yatırım programıyla geçerliliğini yitirdiğini savundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 33 milyar TL’lik dış krediyle hayata geçirmeyi planladığı projelerin yatırım programında yer aldığını belirten Bursalı, bu durumun iddialarla çeliştiğini dile getirdi.
Açıklamasını, “ İzmir hiçbir zaman sahipsiz kalmamıştır. Şehir bahane değil, somut icraat beklemektedir” sözleriyle tamamladı.
Yatırım Programında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait bazı projeler
Elektrikli otobüs alımı (400 adet): 1,2 milyar TL (Dış kredi)
Üçyol–Buca Metro Hattı: 18,9 milyar TL (Dış kredi) / 24,2 milyar TL (Toplam)
Çiğli Tramvay Hattı (22 araç): 1,98 milyar TL (Dış kredi)
Konak Tramvay Hattı (22 araç): 1,98 milyar TL (Dış kredi)
Arıtma tesisi ve altyapı projeleri: 8 milyar TL
2026 Yatırım Programı’nda yer alan İzmir’e ait bazı projeler
Tarımsal sulama
Küçük Menderes–Beydağı Sulaması: 65 milyon TL
Kemalpaşa Yiğitler Barajı ve Sulaması: 250 milyon TL
Bakırçay Mansap Sulaması: 210 milyon TL
Ulaştırma ve altyapı
Ankara– İzmir Hızlı Tren: 38 milyar TL
Afyon– İzmir Hızlı Tren: 15,7 milyar TL
İzmir Havalimanı modernizasyonu: 1,7 milyar TL
İzmir Limanı modernizasyonu: 200 milyon TL
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

