Mısırdan Turşu Yem Hazırlığı Başladı
Mısırdan Turşu Yem Hazırlığı Başladı
Manisa Sarıgöl’de besicilik yapan çiftçiler, mısırdan hazırladıkları slaj (turşu) yem ile süt verimini artırmayı hedefliyor.
Sarıgöl ilçesi ve çevresindeki besiciler, hasadını yaptıkları mısırdan slaj (turşu) yem hazırlamaya başladı. Fermantasyon süreci tamamlandıktan sonra bu yem, süt verimini yüzde 10-15 artırmak amacıyla hayvanlara veriliyor.
Slaj Yem Hazırlığı Nasıl Yapılıyor?
Çiftçiler, hasat ettikleri mısır bitkilerini tarlada makinelerle ezdikten sonra kasalarla çukurlara veya açık alanlara döküyor. Üzeri sıkıca örtülen yem, 15-20 gün süren fermantasyon sürecinin ardından besi hayvanlarına verilmeye başlanıyor.
Besicilerden Açıklamalar
Sarıgöl Alemşahlı Mahallesi’nden besici Ahmet Ur, turşu yem sayesinde süt veriminde yüzde 10-15 artış sağlandığını belirterek şunları söyledi:
"Besicilik yapmaktayım. Bu nedenle kendime ait tarlamda mısır yetiştirdim. Şimdi hasadını yaparak slaj (turşuluk) yem hazırlıyorum. Süt verimini artırmakta ve kasaplık hayvanlar için de faydalı oluyor. Turşuluk yem, üzeri iyice örtüldüğünde 15-20 gün içinde taze olarak hayvanlarımıza veriliyor."
Farklı Bitkilerle Slaj Üretimi
Ahmet Ur ayrıca slaj yemin sadece mısırdan değil, yonca, fiğ ve ayçiçeğinden de üretilebileceğini belirterek, "Turşuluk yemi kendimiz hazırladığımız için daha hesaplı olmaktadır" dedi.
Peki Bundan Sonra Ne Olacak?
Sarıgöl’de besiciler, slaj yem üretimini düzenli olarak sürdürecek. Bu sayede hem hayvanların beslenmesi iyileşecek hem de süt veriminde artış sağlanacak. Çiftçiler, önümüzdeki dönemlerde de kendi yemlerini üretmeye devam edecek.
Manisa HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.