İzmir’de Kültürpark’a yeni kütüphane kazandırılıyor

EGE HABERLERİ (HABER MERKEZİ ) - | 29.03.2026 - 12:44, Güncelleme: 29.03.2026 - 13:45 131 kez okundu.
 

İzmir’de Kültürpark’a yeni kütüphane kazandırılıyor

İzmir’de Kültürpark’ta atıl bina kütüphaneye dönüştürüldü, Hasan Âli Yücel adıyla açılacak mekânda 20 bin eser yer alacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark’ta uzun süredir kullanılmayan bir binayı modern ve teknolojik altyapıya sahip bir kütüphaneye dönüştürdü. Köy Enstitülerinin kurucusu ve eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel’in adını taşıyacak kütüphane, nisan ayında İzmirlilerin kullanımına sunulacak. 30 Mart-5 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kütüphaneler Haftası kapsamında dikkat çeken proje, kentte okuma kültürünü desteklemeyi amaçlıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın daha önce duyurduğu proje kapsamında, Kültürpark’ta yer alan eski İzmir Tarih ve Sanat Müzesi Taş Eserler Bölümü yeniden işlevlendirilerek çağdaş bir kütüphaneye dönüştürüldü. Modern ve erişilebilir kütüphane tasarlandı Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, toplam 2 bin metrekarelik alanın 1.500 metrekarelik kapalı bölümü yenilendi. Çatıdan elektrik sistemine, havalandırmadan iç mekân düzenlemesine kadar kapsamlı bir yenileme gerçekleştirildi. Ayrıca 500 metrekarelik açık alan düzenlenerek bahçede okuma alanları oluşturuldu. Yeni kütüphanede medyatek bölümü, bilgisayarlı çalışma alanları, sosyal etkinlik alanları ve Braille alfabesiyle hazırlanmış kitapların bulunduğu özel bölümler yer alacak. Yaklaşık 250 kişi kapasiteli olacak kütüphanede 20 bin eserin okuyucularla buluşturulması planlanıyor. Kısa sürede tamamlandı Yetkililer, atıl durumdaki yapının belediyenin öz kaynaklarıyla kısa sürede yenilendiğini belirtti. Üç ayda tamamlanması öngörülen çalışmaların ekiplerin yoğun çabasıyla yaklaşık 25 günde bitirildiği ifade edildi. Kütüphanenin, özellikle öğrencilerin ders çalışabileceği ve sosyal etkinliklere katılabileceği bir alan olarak planlandığı aktarıldı. Hasan Âli Yücel’in adı yaşatılacak İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararıyla kütüphaneye, Cumhuriyet dönemi eğitim politikalarının önemli isimlerinden Hasan Âli Yücel’in adı verildi. Kütüphanede, Yücel’in öncülüğünde Türkçeye kazandırılan dünya klasiklerinin de yer alacağı bildirildi. Eğitim ve kültür alanındaki çalışmalarıyla bilinen Hasan Âli Yücel; Köy Enstitüleri’nin kurulması, Tercüme Bürosu faaliyetleri, üniversite reformu ve Türkiye’nin UNESCO üyeliği gibi birçok alanda önemli görevler üstlenmişti. Yeni kütüphanenin, doğayla iç içe yapısı ve teknik donanımıyla İzmir’de kültür ve eğitim alanına katkı sağlaması hedefleniyor.  
İzmir’de Kültürpark’ta atıl bina kütüphaneye dönüştürüldü, Hasan Âli Yücel adıyla açılacak mekânda 20 bin eser yer alacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark’ta uzun süredir kullanılmayan bir binayı modern ve teknolojik altyapıya sahip bir kütüphaneye dönüştürdü. Köy Enstitülerinin kurucusu ve eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel’in adını taşıyacak kütüphane, nisan ayında İzmirlilerin kullanımına sunulacak.

30 Mart-5 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kütüphaneler Haftası kapsamında dikkat çeken proje, kentte okuma kültürünü desteklemeyi amaçlıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın daha önce duyurduğu proje kapsamında, Kültürpark’ta yer alan eski İzmir Tarih ve Sanat Müzesi Taş Eserler Bölümü yeniden işlevlendirilerek çağdaş bir kütüphaneye dönüştürüldü.

Modern ve erişilebilir kütüphane tasarlandı

Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, toplam 2 bin metrekarelik alanın 1.500 metrekarelik kapalı bölümü yenilendi. Çatıdan elektrik sistemine, havalandırmadan iç mekân düzenlemesine kadar kapsamlı bir yenileme gerçekleştirildi. Ayrıca 500 metrekarelik açık alan düzenlenerek bahçede okuma alanları oluşturuldu.

Yeni kütüphanede medyatek bölümü, bilgisayarlı çalışma alanları, sosyal etkinlik alanları ve Braille alfabesiyle hazırlanmış kitapların bulunduğu özel bölümler yer alacak. Yaklaşık 250 kişi kapasiteli olacak kütüphanede 20 bin eserin okuyucularla buluşturulması planlanıyor.

Kısa sürede tamamlandı

Yetkililer, atıl durumdaki yapının belediyenin öz kaynaklarıyla kısa sürede yenilendiğini belirtti. Üç ayda tamamlanması öngörülen çalışmaların ekiplerin yoğun çabasıyla yaklaşık 25 günde bitirildiği ifade edildi. Kütüphanenin, özellikle öğrencilerin ders çalışabileceği ve sosyal etkinliklere katılabileceği bir alan olarak planlandığı aktarıldı.

Hasan Âli Yücel’in adı yaşatılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararıyla kütüphaneye, Cumhuriyet dönemi eğitim politikalarının önemli isimlerinden Hasan Âli Yücel’in adı verildi. Kütüphanede, Yücel’in öncülüğünde Türkçeye kazandırılan dünya klasiklerinin de yer alacağı bildirildi.

Eğitim ve kültür alanındaki çalışmalarıyla bilinen Hasan Âli Yücel; Köy Enstitüleri’nin kurulması, Tercüme Bürosu faaliyetleri, üniversite reformu ve Türkiye’nin UNESCO üyeliği gibi birçok alanda önemli görevler üstlenmişti.

Yeni kütüphanenin, doğayla iç içe yapısı ve teknik donanımıyla İzmir’de kültür ve eğitim alanına katkı sağlaması hedefleniyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberege.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.