İzmir’de ESHOT Su Geri Kazanımı Sağlıyor

EGE HABERLERİ (HABER MERKEZİ ) - | 13.08.2025 - 11:58, Güncelleme: 13.08.2025 - 11:58 622 kez okundu.
 

İzmir’de ESHOT Su Geri Kazanımı Sağlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, otobüs yıkamada kullanılan suyu geri dönüştürerek aylık 2 bin 200 ton su tasarrufu sağladı. Bu miktar, bin 100 hanenin aylık su tüketimine denk geliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, otobüs yıkamada kullanılan suyu geri dönüştürerek önemli bir su tasarrufu gerçekleştirdi. Sürdürülebilirlik hedefiyle hayata geçirilen uygulama sayesinde, aylık 2 bin 200 ton su, yani yaklaşık bin 100 hanenin su tüketimine eşdeğer miktar geri kazanıldı. Bu sayede su kaynaklarının korunması ve belediye bütçesinde ciddi tasarruf sağlandı. Arıtma sistemleri otobüs garajlarında kullanıldı ESHOT’un Buca Gediz, Çiğli Ataşehir, İnciraltı, Mersinli ve Torbalı otobüs garajlarında kurduğu arıtma sistemleri, otobüs yıkama suyunun yüzde 75’ini temizleyip tekrar kullanabiliyor. Yeni kurulacak tesislerle birlikte geri dönüşüm oranının yüzde 80 seviyesine çıkarılması hedefleniyor. Böylece hem çevre dostu bir uygulama gerçekleştirilmiş hem de su kullanımı azaltılarak ekonomik kazanç elde edilmiş oluyor. Ekonomik ve çevresel faydalar arttı Mevcut arıtma sistemlerinin bakım ve onarımları ESHOT’un teknik ekipleri tarafından yapılıyor. Bu da sürdürülebilirliğin sadece çevresel değil, kurumsal kapasite ile de desteklendiğini gösteriyor. ESHOT’un bu uygulaması, yıllık yüzbinlerce liralık belediye bütçesi tasarrufu sağlıyor. İzmir’in iklim kriziyle mücadele ve yeşil altyapı hedeflerine uygun olarak hayata geçirilen proje, çevreye duyarlı kent vizyonunu güçlendiriyor. ESHOT yetkililerinden açıklamalar ESHOT Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Nadir Demirsoy, suyun geri dönüştürülmesinin çevresel ve ekonomik açıdan önemli olduğunu belirtti. Arıtılan suyun tekrar otobüs yıkamada kullanıldığını ve bu sayede su kaynaklarının korunduğunu vurguladı. Yapı Tesisleri Dairesi Başkanı Gülay Uysal ise, yeni arıtma tesisleriyle geri dönüşüm kapasitesinin artırılacağını ve belediye bütçesine sağlanan tasarrufun büyüyeceğini ifade etti. Sonuç olarak, ESHOT’un su tasarrufu uygulaması İzmir’de hem çevre korumasına hem de ekonomik verimliliğe katkı sağlıyor. Proje, sürdürülebilir şehircilik anlayışının somut bir örneği olarak ön plana çıkıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, otobüs yıkamada kullanılan suyu geri dönüştürerek aylık 2 bin 200 ton su tasarrufu sağladı. Bu miktar, bin 100 hanenin aylık su tüketimine denk geliyor.


İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, otobüs yıkamada kullanılan suyu geri dönüştürerek önemli bir su tasarrufu gerçekleştirdi. Sürdürülebilirlik hedefiyle hayata geçirilen uygulama sayesinde, aylık 2 bin 200 ton su, yani yaklaşık bin 100 hanenin su tüketimine eşdeğer miktar geri kazanıldı. Bu sayede su kaynaklarının korunması ve belediye bütçesinde ciddi tasarruf sağlandı.

Arıtma sistemleri otobüs garajlarında kullanıldı

ESHOT’un Buca Gediz, Çiğli Ataşehir, İnciraltı, Mersinli ve Torbalı otobüs garajlarında kurduğu arıtma sistemleri, otobüs yıkama suyunun yüzde 75’ini temizleyip tekrar kullanabiliyor. Yeni kurulacak tesislerle birlikte geri dönüşüm oranının yüzde 80 seviyesine çıkarılması hedefleniyor. Böylece hem çevre dostu bir uygulama gerçekleştirilmiş hem de su kullanımı azaltılarak ekonomik kazanç elde edilmiş oluyor.

Ekonomik ve çevresel faydalar arttı

Mevcut arıtma sistemlerinin bakım ve onarımları ESHOT’un teknik ekipleri tarafından yapılıyor. Bu da sürdürülebilirliğin sadece çevresel değil, kurumsal kapasite ile de desteklendiğini gösteriyor. ESHOT’un bu uygulaması, yıllık yüzbinlerce liralık belediye bütçesi tasarrufu sağlıyor. İzmir’in iklim kriziyle mücadele ve yeşil altyapı hedeflerine uygun olarak hayata geçirilen proje, çevreye duyarlı kent vizyonunu güçlendiriyor.

ESHOT yetkililerinden açıklamalar

ESHOT Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Nadir Demirsoy, suyun geri dönüştürülmesinin çevresel ve ekonomik açıdan önemli olduğunu belirtti. Arıtılan suyun tekrar otobüs yıkamada kullanıldığını ve bu sayede su kaynaklarının korunduğunu vurguladı. Yapı Tesisleri Dairesi Başkanı Gülay Uysal ise, yeni arıtma tesisleriyle geri dönüşüm kapasitesinin artırılacağını ve belediye bütçesine sağlanan tasarrufun büyüyeceğini ifade etti.

Sonuç olarak, ESHOT’un su tasarrufu uygulaması İzmir’de hem çevre korumasına hem de ekonomik verimliliğe katkı sağlıyor. Proje, sürdürülebilir şehircilik anlayışının somut bir örneği olarak ön plana çıkıyor.

İzmir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberege.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.