İzmir’de Engeller “Duraktayım” ile Kalkıyor

İZMİR (HABER MERKEZİ ) - | 19.01.2026 - 11:17, Güncelleme: 19.01.2026 - 11:17 243 kez okundu.
 

İzmir’de Engeller “Duraktayım” ile Kalkıyor

İzmir’de engellilerin kent içi ulaşımını kolaylaştıran “Duraktayım” uygulaması, görme engelli ve tekerlekli sandalye kullanıcıları tarafından beğeni topluyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ödüllü “Duraktayım” uygulaması, engellilerin kent içi ulaşımını kolaylaştırıyor. Görme engelli ve tekerlekli sandalye kullanan vatandaşlar, uygulama sayesinde otobüse güvenli ve bağımsız şekilde binebiliyor. Türkiye’de Bir İlk: ESHOT Mobil İçinde Entegre Sistem 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde tekerlekli sandalye kullanıcıları için yeni özellikleriyle güçlendirilen uygulama, Türkiye’de ilk kez İzmir’de hayata geçirildi. ESHOT Mobil uygulaması içinde yer alan sistem sayesinde görme engelli yolcular durakta binmek istedikleri otobüsü seçebiliyor ve aracın gelişini sesli bildirimlerle takip edebiliyor. Şoförler ile Eş Zamanlı Bildirim Uygulama, şoför ekranına da bildirim göndererek engelli yolcunun güvenli şekilde araca binmesini sağlıyor. IOS ve Android kullanıcıları uygulamaya ücretsiz erişim sağlayabiliyor. Kullanıcılar Memnun Tekerlekli sandalye kullanıcısı Anıl Karabatak, “Artık aileme ihtiyaç duymadan otobüse binebiliyorum. Kendimi kuş gibi özgür hissediyorum” diyerek uygulamanın günlük hayatına kattığı kolaylığı anlattı. Görme engelli kullanıcı Hasan Hüseyin Canmaya ise, “Otobüsüm üç durak kala bildirimler gelmeye başlıyor ve ineceğim durağa yaklaştığımda uyarılıyorum. Artık her durağı bilmesek de yolumuzu bulabiliyoruz” dedi. Şoförler de Destekliyor ESHOT şoförü Raziye Can, “Uygulama sayesinde engelli vatandaşlarımız gitmek istedikleri yerlere korkusuzca ulaşabiliyor” ifadelerini kullandı. Uygulamanın İşleyişi ve Özellikleri Tekerlekli sandalye kullanıcıları, durakta ESHOT Mobil üzerinden şoföre bildirim gönderiyor. Bildirim doğrudan şoför ekranına düşüyor ve araç güvenli noktada duruyor. Görme engelli kullanıcılar sesli komutlarla durak ve hat seçimi yapabiliyor. Dış anons sistemi ile aracın yeri tespit edilebiliyor. Son güncellemeyle tekerlekli sandalye kullanıcıları da aktif şekilde uygulamayı kullanabiliyor.
İzmir’de engellilerin kent içi ulaşımını kolaylaştıran “Duraktayım” uygulaması, görme engelli ve tekerlekli sandalye kullanıcıları tarafından beğeni topluyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ödüllü “Duraktayım” uygulaması, engellilerin kent içi ulaşımını kolaylaştırıyor. Görme engelli ve tekerlekli sandalye kullanan vatandaşlar, uygulama sayesinde otobüse güvenli ve bağımsız şekilde binebiliyor.

Türkiye’de Bir İlk: ESHOT Mobil İçinde Entegre Sistem

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde tekerlekli sandalye kullanıcıları için yeni özellikleriyle güçlendirilen uygulama, Türkiye’de ilk kez İzmir’de hayata geçirildi. ESHOT Mobil uygulaması içinde yer alan sistem sayesinde görme engelli yolcular durakta binmek istedikleri otobüsü seçebiliyor ve aracın gelişini sesli bildirimlerle takip edebiliyor.

Şoförler ile Eş Zamanlı Bildirim

Uygulama, şoför ekranına da bildirim göndererek engelli yolcunun güvenli şekilde araca binmesini sağlıyor. IOS ve Android kullanıcıları uygulamaya ücretsiz erişim sağlayabiliyor.

Kullanıcılar Memnun

Tekerlekli sandalye kullanıcısı Anıl Karabatak, “Artık aileme ihtiyaç duymadan otobüse binebiliyorum. Kendimi kuş gibi özgür hissediyorum” diyerek uygulamanın günlük hayatına kattığı kolaylığı anlattı.

Görme engelli kullanıcı Hasan Hüseyin Canmaya ise, “Otobüsüm üç durak kala bildirimler gelmeye başlıyor ve ineceğim durağa yaklaştığımda uyarılıyorum. Artık her durağı bilmesek de yolumuzu bulabiliyoruz” dedi.

Şoförler de Destekliyor

ESHOT şoförü Raziye Can, “Uygulama sayesinde engelli vatandaşlarımız gitmek istedikleri yerlere korkusuzca ulaşabiliyor” ifadelerini kullandı.

Uygulamanın İşleyişi ve Özellikleri

Tekerlekli sandalye kullanıcıları, durakta ESHOT Mobil üzerinden şoföre bildirim gönderiyor.

Bildirim doğrudan şoför ekranına düşüyor ve araç güvenli noktada duruyor.

Görme engelli kullanıcılar sesli komutlarla durak ve hat seçimi yapabiliyor.

Dış anons sistemi ile aracın yeri tespit edilebiliyor.

Son güncellemeyle tekerlekli sandalye kullanıcıları da aktif şekilde uygulamayı kullanabiliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberege.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.