İzmir’de Atatürk ve Refik Anadol Sergileri Açıldı

EGE HABERLERİ (HABER MERKEZİ ) - | 27.08.2025 - 09:44, Güncelleme: 27.08.2025 - 09:50 271 kez okundu.
 

İzmir’de Atatürk ve Refik Anadol Sergileri Açıldı

94. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında açılan Atatürk ve Refik Anadol sergileri, sanat, teknoloji ve tarih tutkunlarını Kültürpark Atlas Pavyonu’nda bir araya getirdi.
94.İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) kapsamında Kültürpark Atlas Pavyonu’nda kapılarını açmaya hazırlanan “Ve Mavi Gözleri Çakmak Çakmaktı” Mustafa Kemal Atatürk sergisi ile Refik Anadol’un “Şifanın Algısı” ve “Makine Rüyaları: Ege” eserleri için yapılan ön gösterim İzmir’in sanat, iş ve siyaset dünyasını buluşturdu. Başkan Dr. Cemil Tugay, sanatçıların eserlerini üretip sergileyebilmeleri için imkân sunmaya devam edeceklerini ifade etti. Sergiye sanat ve siyaset dünyası ilgi gösterdi Sergiye, ev sahipleri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve eşi Öznur Tugay ile Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’ın yanı sıra İzmir’in sanat, iş dünyası ve siyasi parti temsilcileri katıldı. “Ve Mavi Gözleri Çakmak Çakmaktı” sergisinin proje direktörü ve küratörü Fahri Özdemir, Başkan Tugay’a sergiyi tanıttı. Refik Anadol’un eserleri de davetliler tarafından ilgiyle karşılandı. Başkan Tugay: “Başa çıkamayacağımız hiçbir zorluk yok” Başkan Tugay, törende yaptığı konuşmada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Taarruz’u başlatmasının 103. yıl dönümünde serginin İzmir’de açılmasının onur verici olduğunu belirtti. Tugay, serginin İzmirlilere geçmişten güç alarak geleceğe umutla bakmalarını sağlayacağını ifade etti. Dünyada ilk kez İzmir’de sergilenecek eserler Refik Anadol’un “Şifanın Algısı” ve “Makine Rüyaları: Ege” eserleri, veri bilimi ve yapay zekâyı sanatsal bir dille sunuyor. Makine Rüyaları: Ege, Ege Denizi’nin çevresel verilerini dijital pigmentlerle yeniden hissettiren bir eser olarak ilk kez İzmir’de izlenebilecek. İzmir sanatta öncü şehir Başkan Tugay, İzmir’in bir “sanatçı fabrikası” olduğunu vurgulayarak, sanat ve bilimin gelişiminin toplumun çağdaş ilerleyişinde kritik rol oynadığını ifade etti. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ise serginin Atatürk’ün yaşamı, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet yolculuğunu bütünlük içinde sunmasının önemine dikkat çekti. Sergi tarihleri ve özel koleksiyonlar Atatürk sergisi, 476 eser ve 250’den fazla fotoğrafla 1907–1938 yılları arasındaki liderlik yolculuğunu gözler önüne seriyor. Atatürk’ün kişisel eşyaları, sağlık cihazları ve belgeleri de sergilenen parçalar arasında bulunuyor. Sergiler, 29 Ağustos-30 Eylül tarihleri arasında Kültürpark’ta sanatseverlerle buluşacak.
94. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında açılan Atatürk ve Refik Anadol sergileri, sanat, teknoloji ve tarih tutkunlarını Kültürpark Atlas Pavyonu’nda bir araya getirdi.

94.İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) kapsamında Kültürpark Atlas Pavyonu’nda kapılarını açmaya hazırlanan “Ve Mavi Gözleri Çakmak Çakmaktı” Mustafa Kemal Atatürk sergisi ile Refik Anadol’un “Şifanın Algısı” ve “Makine Rüyaları: Ege” eserleri için yapılan ön gösterim İzmir’in sanat, iş ve siyaset dünyasını buluşturdu. Başkan Dr. Cemil Tugay, sanatçıların eserlerini üretip sergileyebilmeleri için imkân sunmaya devam edeceklerini ifade etti.

Sergiye sanat ve siyaset dünyası ilgi gösterdi

Sergiye, ev sahipleri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve eşi Öznur Tugay ile Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’ın yanı sıra İzmir’in sanat, iş dünyası ve siyasi parti temsilcileri katıldı. “Ve Mavi Gözleri Çakmak Çakmaktı” sergisinin proje direktörü ve küratörü Fahri Özdemir, Başkan Tugay’a sergiyi tanıttı. Refik Anadol’un eserleri de davetliler tarafından ilgiyle karşılandı.

Başkan Tugay: “Başa çıkamayacağımız hiçbir zorluk yok”

Başkan Tugay, törende yaptığı konuşmada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Taarruz’u başlatmasının 103. yıl dönümünde serginin İzmir’de açılmasının onur verici olduğunu belirtti. Tugay, serginin İzmirlilere geçmişten güç alarak geleceğe umutla bakmalarını sağlayacağını ifade etti.

Dünyada ilk kez İzmir’de sergilenecek eserler

Refik Anadol’un “Şifanın Algısı” ve “Makine Rüyaları: Ege” eserleri, veri bilimi ve yapay zekâyı sanatsal bir dille sunuyor. Makine Rüyaları: Ege, Ege Denizi’nin çevresel verilerini dijital pigmentlerle yeniden hissettiren bir eser olarak ilk kez İzmir’de izlenebilecek.

İzmir sanatta öncü şehir

Başkan Tugay, İzmir’in bir “sanatçı fabrikası” olduğunu vurgulayarak, sanat ve bilimin gelişiminin toplumun çağdaş ilerleyişinde kritik rol oynadığını ifade etti. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ise serginin Atatürk’ün yaşamı, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet yolculuğunu bütünlük içinde sunmasının önemine dikkat çekti.

Sergi tarihleri ve özel koleksiyonlar

Atatürk sergisi, 476 eser ve 250’den fazla fotoğrafla 1907–1938 yılları arasındaki liderlik yolculuğunu gözler önüne seriyor. Atatürk’ün kişisel eşyaları, sağlık cihazları ve belgeleri de sergilenen parçalar arasında bulunuyor. Sergiler, 29 Ağustos-30 Eylül tarihleri arasında Kültürpark’ta sanatseverlerle buluşacak.

İzmir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberege.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.