EÜ Etnografya Müzesi’nde tarih ve gastronomi buluştu
EÜ Etnografya Müzesi’nde tarih ve gastronomi buluştu
Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi’nde gerçekleştirilen söyleşi serisinde, sirkenin tarihsel, kültürel ve bilimsel yolculuğu masaya yatırıldı
Ege Üniversitesi, “Canlı Bilimi Perspektifinde Kültür, Tarih ve Gastronomi Söyleşi Serileri” kapsamında “Sirkenin Mucitleri ve Sirke Kültürü” başlıklı söyleşiyi EÜ Etnografya Müzesi’nde düzenledi. Etkinliğe, EÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Yaşa, Etnografya Müzesi Müdürü Doç. Dr. Dilek Maktal Canko, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Sirkenin Binlerce Yıllık Yolculuğu
Prof. Dr. Yaşa, sirkenin kültürel, tarihsel ve bilimsel boyutlarını ele alarak, şunları aktardı:
“Medeniyet kadar eski bir geçmişe sahip olan sirke, binlerce yıldır farklı amaçlarla kullanılmıştır. Çeşitli tat ve renklerde üretilen sirkeler, her dönemde sofralarda kendine yer bulmuştur.”
Sirkenin bilinen en eski izlerinin M.Ö. 3000’lere, Mezopotamya’ya kadar uzandığını belirten Prof. Dr. Yaşa, antik çağlardan günümüze farklı toplumlarda sirkenin kullanım örneklerini, koruyucu, tıbbi ve gastronomik işlevleri üzerinden paylaştı.
Sirke ve Biyoteknoloji
Sirke üretiminin mikrobiyal yönüne değinen Prof. Dr. Yaşa, şunları söyledi:
“Sirke, birincil mikrobiyal metabolizma ürünü olarak en geniş ticari hacme sahip fermantasyon ürünlerinden biridir. Günümüzde genom dizileme teknolojileri öylesine hızlı gelişti ki, bir organizmanın biyolojik potansiyelini anlamak için tüm genomunun analiz edilmesi altın standart hâline gelmiştir.”
Etkinlik, Prof. Dr. Yaşa’nın yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK 1002-A destekli “Yerli asetik asit bakterisi (AAB) izolatlarının karşılaştırmalı genomik analizleri ile endüstride kullanım potansiyellerinin araştırılması” başlıklı projenin sosyo-kültürel çıktılarından biri olarak gerçekleştirildi. Proje kapsamında, yerli AAB suşlarının genomik kapasiteleri, endüstriyel sirke üretimindeki rolleri ve sürdürülebilir üretim potansiyelleri araştırıldı.
Kapanış ve Teşekkür
Söyleşinin sonunda, Doç. Dr. Dilek Maktal Canko, etkinliğe katılanlara teşekkür belgesi takdim etti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
