Ege Üniversitesi’nde “Atatürk ve Türk Tarımı” Konulu Konferans Gerçekleştirildi

EĞİTİM (BÜLTEN) - MAİL ADRESİMİZE GÖNDERİLEN HABERLER | 03.11.2025 - 11:07, Güncelleme: 03.11.2025 - 11:07 186 kez okundu.
 

Ege Üniversitesi’nde “Atatürk ve Türk Tarımı” Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Cumhuriyet ve Atatürk Günleri kapsamında düzenlediği konferansta, Atatürk’ün tarım politikaları ve Türkiye tarımına katkıları ele alındı
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Cumhuriyet ve Atatürk Günleri etkinlikleri kapsamında “Atatürk ve Türk Tarımı” konulu bir konferans düzenledi. Etkinlikte konuşmacı olarak Ziraat Mühendisi Bilge Keykubat ve EÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Okan Ceylan yer aldı. Tarım, Gıda ve Ekonomik Bağımsızlık Konuşmasına ziraat mühendislerinin Türkiye’nin geleceği için önemine değinerek başlayan Bilge Keykubat, tarımın ve su kaynaklarının stratejik değerine vurgu yaptı: “Toprak; bir savaş aracından daha önemlidir. Su kaynakları azaldıkça gıda savaşları riski artıyor. Dünya iklim krizi, pandemi ve açlık tehdidiyle mücadele ederken, gıda ve su en güçlü savaş araçları hâline geliyor. Atatürk, bunu 100 yıl önce görerek ‘Milli ekonominin temeli ziraattır’ ilkesini ortaya koymuştu.” Keykubat, Cumhuriyet döneminde tarımın modernizasyonu ve ekonomik bağımsızlığın sağlanmasının Atatürk’ün önceliklerinden biri olduğunu belirtti. 1923 İzmir İktisat Kongresi kararlarının, tarımsal üretim ile bağımsızlığın sağlanması gerektiğini ortaya koyduğunu vurguladı. Ayrıca, aşar vergisinin kaldırılması, yurt dışına gönderilen öğrenciler ve kurulan ziraat okulları ile modern tarım tekniklerinin ülkeye kazandırıldığını söyledi. Cumhuriyet Döneminde Yeni Tarım Ürünleri ve Sanayi İşbirliği Doç. Dr. Okan Ceylan, Cumhuriyet döneminde tarımsal üretimde yeni ürünlerin tanıtıldığını ve tarım ile sanayinin buluşturulduğunu ifade etti: “1938 Birinci Köylü Ziraat Kongresi’nde tarımsal sorunlar ele alındı. Cumhuriyet dönemi ile incir, üzüm, fındık gibi geleneksel ürünlerin yanında çay ve şeker pancarı gibi yeni ürünler üretime dahil edildi. Ayrıca, çeşitli enstitüler, fidanlıklar ve araştırma istasyonları ile tarım modernize edildi.” Ceylan, Cumhuriyet’in tarımsal üretimde verimliliği artırmak için hayvansal üretim, ziraat aletleri ve modern yöntemleri ülkeye kazandırdığını belirtti. Özellikle Merinos koyunları ve Güney Marmara’daki tekstil destekleriyle tarım-sanayi entegrasyonuna dikkat çekti. Teşekkür ve Kapanış Etkinlik, Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sait Engindeniz tarafından konuşmacılara takdim edilen “Teşekkür Belgeleri” ile sona erdi.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Cumhuriyet ve Atatürk Günleri kapsamında düzenlediği konferansta, Atatürk’ün tarım politikaları ve Türkiye tarımına katkıları ele alındı

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Cumhuriyet ve Atatürk Günleri etkinlikleri kapsamında “Atatürk ve Türk Tarımı” konulu bir konferans düzenledi. Etkinlikte konuşmacı olarak Ziraat Mühendisi Bilge Keykubat ve EÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Okan Ceylan yer aldı.

Tarım, Gıda ve Ekonomik Bağımsızlık

Konuşmasına ziraat mühendislerinin Türkiye’nin geleceği için önemine değinerek başlayan Bilge Keykubat, tarımın ve su kaynaklarının stratejik değerine vurgu yaptı:

“Toprak; bir savaş aracından daha önemlidir. Su kaynakları azaldıkça gıda savaşları riski artıyor. Dünya iklim krizi, pandemi ve açlık tehdidiyle mücadele ederken, gıda ve su en güçlü savaş araçları hâline geliyor. Atatürk, bunu 100 yıl önce görerek ‘Milli ekonominin temeli ziraattır’ ilkesini ortaya koymuştu.”

Keykubat, Cumhuriyet döneminde tarımın modernizasyonu ve ekonomik bağımsızlığın sağlanmasının Atatürk’ün önceliklerinden biri olduğunu belirtti. 1923 İzmir İktisat Kongresi kararlarının, tarımsal üretim ile bağımsızlığın sağlanması gerektiğini ortaya koyduğunu vurguladı. Ayrıca, aşar vergisinin kaldırılması, yurt dışına gönderilen öğrenciler ve kurulan ziraat okulları ile modern tarım tekniklerinin ülkeye kazandırıldığını söyledi.

Cumhuriyet Döneminde Yeni Tarım Ürünleri ve Sanayi İşbirliği

Doç. Dr. Okan Ceylan, Cumhuriyet döneminde tarımsal üretimde yeni ürünlerin tanıtıldığını ve tarım ile sanayinin buluşturulduğunu ifade etti:

“1938 Birinci Köylü Ziraat Kongresi’nde tarımsal sorunlar ele alındı. Cumhuriyet dönemi ile incir, üzüm, fındık gibi geleneksel ürünlerin yanında çay ve şeker pancarı gibi yeni ürünler üretime dahil edildi. Ayrıca, çeşitli enstitüler, fidanlıklar ve araştırma istasyonları ile tarım modernize edildi.”

Ceylan, Cumhuriyet’in tarımsal üretimde verimliliği artırmak için hayvansal üretim, ziraat aletleri ve modern yöntemleri ülkeye kazandırdığını belirtti. Özellikle Merinos koyunları ve Güney Marmara’daki tekstil destekleriyle tarım-sanayi entegrasyonuna dikkat çekti.

Teşekkür ve Kapanış

Etkinlik, Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sait Engindeniz tarafından konuşmacılara takdim edilen “Teşekkür Belgeleri” ile sona erdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberege.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.