Antalya 2026’da sağlıklı yaşlanma için küresel merkez oluyor
Antalya 2026’da sağlıklı yaşlanma için küresel merkez oluyor
Dünya Sağlıklı Yaşlanma Konseyi Başkanı Lusi Damiani, Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenecek toplantıların “daha yaşanabilir bir dünya” vizyonuna katkı sunacağını söyledi
Haber: Nur Bozan - Kameraman: Berkay Gümüş - Antalya 2026 sağlıklı yaşlanma çalışmalarının uluslararası merkezi olacak. Dünya Sağlıklı Yaşlanma Konseyi Başkanı Lusi Damiani, Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenecek toplantıların “daha yaşanabilir bir dünya” vizyonuna katkı sunacağını söyledi.
“Bayrak devir töreni İzmir’de gerçekleşti”
Dünya Sağlıklı Yaşlanma Konseyi, İzmir’de düzenlediği bayrak devir töreniyle 2026 dönemine resmen başladı. Konsey başkanlığını Lusi Damiani devraldı. Türkiye’den Avrupa ve Asya’ya, Kuzey ve Güney Amerika’ya uzanan küresel programın yeni dönem hedeflerinin Antalya’da şekilleneceği açıklandı.
Program, Amerika Birleşik Devletleri ile Kanada’yı kapsayacak ve koordinasyonu yine Damiani tarafından yürütülecek.
“Antalya küresel bir buluşma noktası olacak”
10–13 Aralık 2026 tarihlerinde Antalya’da BahtEx Dünya Yaşlılık, Sağlık, Kalkınma, Engellilik ve Çevre Konferansı ile World Healthy Ageing Forum (WHAF) düzenlenecek. Etkinlik, Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında gerçekleştirilecek.
Bak bu haberin baş kısımlarında olur. Ortalardan ziyade. Haberin giriş kısmı aslında.
Toplantılarda Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2030 ile Dünya Sağlık Örgütü’nün Sağlıklı Yaşlanma On Yılı değerlendirilecek. Kamu temsilcileri, akademisyenler, özel sektör, sivil toplum ve medya çalışanları küresel en iyi uygulamaları paylaşacak.
“Engelsiz dünya vizyonu öne çıkıyor”
Damiani, gelecek yılın temel hedefinin “Engelsiz bir dünya “Accessible World” vizyonu olduğunu belirtti. Antalya’da düzenlenecek Dünya Yaşlılık, Çevre, Kalkınma ve Engellilik Toplantısı’nın farklı kıtalardan gençleri, toplumları ve kültürleri bir araya getirecek küresel bir buluşma niteliği taşıyacağını söyledi.
Antalya’nın “kıtalararası geçiş noktası” yapısı, Expo 2016 deneyimi ve geniş konaklama kapasitesi nedeniyle uluslararası toplantılar için güçlü bir merkez olduğu vurgulandı.
Seyahat ‘bir sağlık hakkı’ olarak tanımlandı
Konsey, seyahat etmenin tüm yaş grupları için güvenli ve erişilebilir olması gerektiğini belirterek “yaş dostu turizm” anlayışının küresel bir uyum projesi olduğunu ifade etti. Damiani, Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı’nın da bu sürece dahil edilmesinin planlandığını söyledi.
“ Türkiye uluslararası çalışmalarda stratejik rolünü sürdürüyor”
WHAC’ın etkinlikleri Türkiye’nin sağlıklı yaşlanma, aktif yaşam ve yaş dostu toplum politikalarındaki uluslararası konumunu güçlendiriyor. Konsey, 2026 programlarının yenilikçi yaklaşımlar ve güçlü iş birlikleriyle yürütüleceğini açıkladı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

