Gaziemir’de Yılların Radyasyon Kabusu Sona mı Eriyor?

GÜNDEM/GÜNCEL (HABER MERKEZİ ) - | 02.05.2025 - 12:42, Güncelleme: 02.05.2025 - 12:42 306 kez okundu.
 

Gaziemir’de Yılların Radyasyon Kabusu Sona mı Eriyor?

İzmir’in Gaziemir ilçesinde yıllardır “Çernobil” diye anılan kurşun fabrikasında temizlik çalışmaları hız kazandı. Alanın yüzde 92’si temizlendi.
Kamuoyunda yıllardır tartışılan, radyoaktif atıkların varlığıyla gündeme gelen Gaziemir’deki eski kurşun fabrikasında temizlik çalışmaları hız kazandı. Ekovar Çevre Grup A.Ş., düzenlediği basın toplantısıyla süreci kamuoyuyla paylaştı. Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Özer, alandaki çalışmaların yüzde 92’sinin tamamlandığını ve yıl sonuna kadar temizliğin tamamlanacağını açıkladı. Torbalı’daki kaçak döküm krizi gündeme geldi Toplantıda, geçtiğimiz Mart ayında Gaziemir’den çıkan atıkların Torbalı’da kaçak döküm alanına boşaltılması da gündeme geldi. Ekovar Proje Koordinatörü Erhan Oymak, konuyla ilgili, “6 Mart’ta nakliye firması sahtecilik yaptı. Hemen müdahale ettik, atıklar temizlendi. Radyoaktif kirlilik tespit edilmedi” dedi. Şirket yetkilileri, söz konusu firmayla yollarını ayırdıklarını duyurdu. Radyasyon değil, kimyasal duman Geçmişte bölgede çıkan dumanların radyoaktif kaynaklı olduğuna yönelik iddialara da yanıt geldi. Oymak, “Yanma ve duman, akü içindeki sülfürik asidin kimyasal tepkimesinden kaynaklanıyor. Radyasyonla ilgisi yok” dedi. Yetkililer, sahanın mevcut radyasyon seviyesinin canlılara zarar verecek düzeyde olmadığını savundu. Bilim insanlarından “halk rahat olsun” mesajı Toplantıya katılan Fizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. M. Atıf Çetiner de “Radyasyonun dumanı olmaz. Kanser ve hastalık iddiaları için bilimsel veri gerekiyor. Şu anda sahada radyoaktif anlamda temizlenmiş bir ortam var” ifadelerini kullandı. Yıl sonunda temizlik tamamlanacak Ekovar Başkanı Özer, “70 dönümlük arazide çalışmalar fiziki olarak sona yaklaştı. Sondajlarla daha derine ineceğiz, ama şu an ölçülebilir radyoaktif kirlilik yok. Yıl sonunda İzmir rahat bir nefes alacak” dedi. Şirket, taşınan tüm atıkların TENMAK kriterlerine uygun şekilde bertaraf edildiğini ve sürecin bilimsel raporlarla belgelendiğini vurguladı.
İzmir’in Gaziemir ilçesinde yıllardır “Çernobil” diye anılan kurşun fabrikasında temizlik çalışmaları hız kazandı. Alanın yüzde 92’si temizlendi.

Kamuoyunda yıllardır tartışılan, radyoaktif atıkların varlığıyla gündeme gelen Gaziemir’deki eski kurşun fabrikasında temizlik çalışmaları hız kazandı. Ekovar Çevre Grup A.Ş., düzenlediği basın toplantısıyla süreci kamuoyuyla paylaştı. Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Özer, alandaki çalışmaların yüzde 92’sinin tamamlandığını ve yıl sonuna kadar temizliğin tamamlanacağını açıkladı.

Torbalı’daki kaçak döküm krizi gündeme geldi

Toplantıda, geçtiğimiz Mart ayında Gaziemir’den çıkan atıkların Torbalı’da kaçak döküm alanına boşaltılması da gündeme geldi. Ekovar Proje Koordinatörü Erhan Oymak, konuyla ilgili, “6 Mart’ta nakliye firması sahtecilik yaptı. Hemen müdahale ettik, atıklar temizlendi. Radyoaktif kirlilik tespit edilmedi” dedi. Şirket yetkilileri, söz konusu firmayla yollarını ayırdıklarını duyurdu.

Radyasyon değil, kimyasal duman

Geçmişte bölgede çıkan dumanların radyoaktif kaynaklı olduğuna yönelik iddialara da yanıt geldi. Oymak, “Yanma ve duman, akü içindeki sülfürik asidin kimyasal tepkimesinden kaynaklanıyor. Radyasyonla ilgisi yok” dedi. Yetkililer, sahanın mevcut radyasyon seviyesinin canlılara zarar verecek düzeyde olmadığını savundu.

Bilim insanlarından “halk rahat olsun” mesajı

Toplantıya katılan Fizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. M. Atıf Çetiner de “Radyasyonun dumanı olmaz. Kanser ve hastalık iddiaları için bilimsel veri gerekiyor. Şu anda sahada radyoaktif anlamda temizlenmiş bir ortam var” ifadelerini kullandı.

Yıl sonunda temizlik tamamlanacak

Ekovar Başkanı Özer, “70 dönümlük arazide çalışmalar fiziki olarak sona yaklaştı. Sondajlarla daha derine ineceğiz, ama şu an ölçülebilir radyoaktif kirlilik yok. Yıl sonunda İzmir rahat bir nefes alacak” dedi. Şirket, taşınan tüm atıkların TENMAK kriterlerine uygun şekilde bertaraf edildiğini ve sürecin bilimsel raporlarla belgelendiğini vurguladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberege.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.