Merkez Bankası’nın sert faiz artışı sonrası mevduat faizleri rekora koştu. Borsa düşerken, döviz ve altın sınırlı getiri sağlarken yatırımcılar yeniden mevduata yöneldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 46’ya yükseltti. Bu artışla birlikte bankalar da mevduat faiz oranlarını yukarı çekti. Özellikle Türk Lirası'nı cazip hale getirme stratejisi kapsamında bankalar müşterilerine yıllık yüzde 50'ye kadar faiz oranı sunmaya başladı. Bazı özel bankalar ise “hoş geldin faizi” ile bu oranı yüzde 52’ye kadar çıkarıyor.

Hindistan-Pakistan Gerilimi Türkiye Ekonomisini Nasıl Etkiliyor?
Hindistan-Pakistan Gerilimi Türkiye Ekonomisini Nasıl Etkiliyor?
İçeriği Görüntüle

Mevduat, diğer yatırım araçlarını solladı

Yatırımcıların son dönemdeki tercihi netleşti, Mevduat. Borsa dalgalı bir seyir izlerken, döviz mevduatın altında getiri sağlıyor. Altın ise dönemsel oynaklık gösteriyor. Yıllık getiriler karşılaştırıldığında ise yalnızca mevduatın altınla yarışabildiği görülüyor. Fonlardaki durağanlık da yatırımcıları mevduata yönlendiriyor.

100 bin TL ve 1 milyon TL’lik yatırım ne kazandırıyor?

Mevduat faizlerinin yüzde 50’ye dayanmasıyla birlikte kazançlar da dikkat çekici seviyelere ulaştı. 100 bin TL’sini 1 aylık vadeli mevduata yatıran bir yatırımcı, vade sonunda yaklaşık 3 bin 700 TL brüt faiz getirisi elde ediyor. Aynı şartlarda 1 milyon TL yatıran bir yatırımcı ise yaklaşık 37 bin 200 TL brüt faiz getirisi alıyor.

Bileşik faiz yüzde 60’ı aştı

Mevduat faizinin yıl boyunca sabit kalması ve anapara+faizle birlikte vade sonunda yeniden değerlendirilmesi halinde, yıllık bileşik faiz getirisi yüzde 63’e kadar çıkabiliyor. Örneğin, 1 milyon TL’sini mevduata yatıran bir yatırımcı yıl sonunda yaklaşık 632 bin TL brüt kazanç sağlayabiliyor. Bu tutardan stopaj düşüldüğünde net kazanç ortaya çıkıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ