EYT'nin Meclis'e geleceği tarih belli oldu!

DIŞ HABERLER/DÜNYA 27.01.2023 - 14:20, Güncelleme: 27.01.2023 - 15:17 8802+ kez okundu.
 

EYT'nin Meclis'e geleceği tarih belli oldu!

Milyonların merak ettiği 'EYT ne zaman çıkacak, EYT Meclis'e geldi mi?' sorularının cevabı belli oldu.
AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT'nin Meclis'e ne zaman geleceğini duyurdu. Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM'de gazetecilerin EYT'yle ilgili sorularını cevapladı. Düzenlemenin pazartesi günü Meclis'e geleceğini kaydeden Akbaşoğlu, "Pazartesi günü EYT düzenlemesini Meclis Başkanlığı'na sunuyoruz. Pazartesi basın toplantısı ile detaylarını açıklayacağız” dedi. Akbaşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konuda pazartesi günü saat 11.00'de bir basın açıklamasıyla da EYT düzenlemesinin neleri ihtiva ettiğini, nasıl bir kapsam içerisinde olduğunu kamuoyuna duyuracağız" yanıtını verdi.   Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 28 Aralık'ta duyurulan EYT düzenlemesine göre, yaklaşık 2 milyon 250 bin çalışan yaş sınırı aranmaksızın emekli olabilecek. Erdoğan, "Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenlemeyi eski sistemdeki SSK Bağkur emekli sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz" demişti.   BirGün yazarı Aziz Çelik ise 23 Ocak tarihli yazısında EYT yasasının Meclis'e geç sunulması nedeniyle aylıklarda düşüşler olacağına dikkat çekmişti. Emekli aylıklarının hesaplanmasında fark ortaya çıktığını kaydeden Çelik, yazısında şu ifadelere yer verdi: "SGK’nin aylık bağlama sisteminde uzun yıllardır var olan bu sorun, düşük ve görece istikrarlı enflasyon dönemlerinde önemli bir fark ve sorun yaratmıyordu. Ancak yüksek ve oynak enflasyon dönemlerinde önemli bir sorun haline geldi. Bilindiği gibi emekli aylığı hesaplanırken önce prime esas kazancın bugünkü değeri belirleniyor, ardından bu değer aylık bağlama oranı (ABO) ile çarpılarak emekli aylığı bulunuyor. Bu hesaplama 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası için üç ayrı sistemle yapılıyor. Prime esas kazancın güncel değerini bulmak için (2008’den bu yana) TÜFE + büyümenin yüzde 30’u oranında bir güncelleme katsayısı kullanılıyor. Ancak sigortalının kazancının güncel değerinin hesaplanmasında son yıla ilişkin önemli bir ayrıntı var. Son yılın kazancına uygulanacak işlem başvuru yapılan tarihe göre değişiyor."  
Milyonların merak ettiği 'EYT ne zaman çıkacak, EYT Meclis'e geldi mi?' sorularının cevabı belli oldu.

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT'nin Meclis'e ne zaman geleceğini duyurdu.

Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM'de gazetecilerin EYT'yle ilgili sorularını cevapladı. Düzenlemenin pazartesi günü Meclis'e geleceğini kaydeden Akbaşoğlu, " Pazartesi günü EYT düzenlemesini Meclis Başkanlığı'na sunuyoruz. Pazartesi basın toplantısı ile detaylarını açıklayacağız” dedi. Akbaşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konuda pazartesi günü saat 11.00'de bir basın açıklamasıyla da EYT düzenlemesinin neleri ihtiva ettiğini, nasıl bir kapsam içerisinde olduğunu kamuoyuna duyuracağız" yanıtını verdi.

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 28 Aralık'ta duyurulan EYT düzenlemesine göre, yaklaşık 2 milyon 250 bin çalışan yaş sınırı aranmaksızın emekli olabilecek. Erdoğan, "Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenlemeyi eski sistemdeki SSK Bağkur emekli sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz" demişti.

 

BirGün yazarı Aziz Çelik ise 23 Ocak tarihli yazısında EYT yasasının Meclis'e geç sunulması nedeniyle aylıklarda düşüşler olacağına dikkat çekmişti. Emekli aylıklarının hesaplanmasında fark ortaya çıktığını kaydeden Çelik, yazısında şu ifadelere yer verdi:

"SGK’nin aylık bağlama sisteminde uzun yıllardır var olan bu sorun, düşük ve görece istikrarlı enflasyon dönemlerinde önemli bir fark ve sorun yaratmıyordu. Ancak yüksek ve oynak enflasyon dönemlerinde önemli bir sorun haline geldi.

Bilindiği gibi emekli aylığı hesaplanırken önce prime esas kazancın bugünkü değeri belirleniyor, ardından bu değer aylık bağlama oranı (ABO) ile çarpılarak emekli aylığı bulunuyor. Bu hesaplama 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası için üç ayrı sistemle yapılıyor. Prime esas kazancın güncel değerini bulmak için (2008’den bu yana) TÜFE + büyümenin yüzde 30’u oranında bir güncelleme katsayısı kullanılıyor. Ancak sigortalının kazancının güncel değerinin hesaplanmasında son yıla ilişkin önemli bir ayrıntı var. Son yılın kazancına uygulanacak işlem başvuru yapılan tarihe göre değişiyor."

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberege.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.