GÜNDEM

Doğum izni uzayacak mı? Çalışan annelere 1 yıl doğum izni için yeni düzenleme yolda

Çalışan annelere 1 yıl doğum izni geliyor mu? Yeni doğum izni düzenlemesiyle ilgili son gelişmeler ve resmi açıklamalar haberimizde.

Çalışan anneler için doğum izninin 1 yıla çıkarılması gündemde. Hükümet, annelik iznini uzatacak düzenleme için hazırlıklara başladı.

Nüfus Politikaları Kurulu Toplantısı'nın ardından çalışan anneleri ilgilendiren kritik bir düzenleme gündeme geldi. Hükümetin kısa, orta ve uzun vadeli stratejileri kapsamında doğum izninin süresinin uzatılması planlanıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte annelere ücretli doğum izninin 1 yıla kadar çıkarılması öngörülüyor.

Çalışan annelere doğum izni 1 yıl mı olacak?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında gerçekleşen Nüfus Politikaları Kurulu Toplantısı sonrasında yapılan açıklamalarda, sağlıklı nüfus yapısını koruma hedefi doğrultusunda kadınlara yönelik sosyal desteklerin artırılacağı belirtildi. Bu kapsamda doğum izninin 1 yıla çıkarılması üzerinde çalışıldığı vurgulandı.

Mevcut doğum izni ne kadar?

Türkiye'de hâlihazırda doğum izni; 8 hafta doğum öncesi ve 8 hafta doğum sonrası olmak üzere toplam 16 hafta (yaklaşık 4 ay) olarak uygulanıyor. Kamu çalışanları 2 yıla kadar, özel sektör çalışanları ise 6 aya kadar ücretsiz izin kullanabiliyor. Ancak bu sürelerin ücretli hale getirilmesi ve daha esnek hale gelmesi için yeni bir yasal düzenleme gündemde.

Bakandan açıklama: "eşit şartlar için çalışıyoruz"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kadınların iş gücüne daha güçlü şekilde katılımını sağlamak adına kapsamlı politikalar geliştirildiğini ifade etti.

"Doğum izninin artırılması ve işçi ile memur arasındaki farkların giderilmesi için gerekli adımları atıyoruz," diyen Işıkhan, ayrıca süt izni düzenlemelerine de değindi. Memurlara ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda ise 1,5 saat süt izni verildiğini hatırlatan Bakan, bu sürecin tüm çalışan kadınları kapsayacak şekilde genişletilmesinin planlandığını aktardı.

Doğum izni artışı ne zaman yürürlüğe girecek?

Yeni düzenlemenin 2025 yılı içinde TBMM'ye sunulması ve yıl sonuna kadar yasalaşması bekleniyor. Taslak çalışmanın tamamlanmasının ardından kamuoyuyla paylaşılması ve işveren-çalışan dengesini gözeten bir çerçevede uygulanması öngörülüyor.

Kreş desteği ve babalık izni de kapsamda

Nüfus politikaları çerçevesinde yalnızca doğum izni değil, çalışan ebeveynlere yönelik farklı destek modelleri de gündemde. Bunlar arasında:

  • Ücretli doğum izninin 1 yıla çıkarılması,

  • Ücretsiz doğum izninin 1,5 yıla kadar uzatılması,

  • Çalışan annelere kreş desteği verilmesi,

  • Memur ve işçi babalar arasında doğum izni farkının kaldırılması yer alıyor.

Erdoğan'dan kadınlara özel mesaj

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, esnek ve uzaktan çalışma modellerinin geliştirilerek kadınların iş-yaşam dengesini kurmasının destekleneceğini belirtti.

"Kadınların hem annelik görevini yerine getirmesi hem de iş hayatında aktif kalabilmesi için yeni imkanları hayata geçireceğiz," ifadelerini kullandı.

Mevcut yasal durum: İş Kanunu'na göre doğum izni

4857 sayılı İş Kanunu'nun 74. maddesi, doğum iznini şu şekilde tanımlıyor:

"Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır."

Doğum öncesi izin doktor raporuyla doğum sonrasına aktarılabiliyor, böylece doğum sonrası izin süresi 13 haftaya çıkabiliyor.