Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde yaptığı konuşmada eğitimde dijital altyapı yatırımları, yapay zekâ uygulamaları ve dijitalleşmenin toplumsal etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Eğitimde dijital altyapı yatırımları hız kazandı
Erdoğan, Türkiye genelinde eğitimin dijital dönüşümüne dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı:
13 bin 800 okulda yüksek hızlı fiber internet sağlandı
4382 okul mobil internetle buluşturuldu
626 bin 440 etkileşimli tahta sınıflara yerleştirildi
Ayrıca, öğrencilerin bilişim teknolojileri okuryazarlığını geliştirmek adına özel sınıflar oluşturulduğu ve EBA Akademi ile kişisel gelişim eğitimlerinin sunulduğu aktarıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçmeli yapay zekâ dersleriyle sorgulayan bireyler yetiştirmek istediklerini belirtti. “Bu alandaki çalışmaları güçlü şekilde sürdürüyoruz,” diyen Erdoğan, Türkiye’nin bu alanda OECD ülkeleri arasında üst sıralarda yer aldığını vurguladı.
Ancak yapay zekânın eğitim dışında farklı alanlarda da kullanılmasıyla birlikte yeni riskler ortaya çıktığını belirten Erdoğan, “Bu imkan tembelliği ve hazırcılığı özendirmektedir. Bu durum tüm insanlık için bir tehdit haline geliyor,” ifadelerini kullandı.
“Dijital kuşatma sosyal ilişkileri tehdit ediyor”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dijitalleşmeyle birlikte insanlığın “dijital bir kuşatma” ile karşı karşıya olduğunu söyledi. “Dijital zorbalık, linç kültürü; çocuk, genç ve yetişkin herkesi tehdit ediyor,” diyen Erdoğan, travma, kaygı bozukluğu ve intihar vakalarının bu tehdidin büyüklüğünü ortaya koyduğunu ifade etti.
“Evlatlarımızı dijital derebeylerin insafına terk edemeyiz,” diyerek konuşmasını sürdüren Erdoğan, ailelere, öğretmenlere ve eğitimcilere önemli sorumluluklar düştüğünü belirtti.