Bornova Belediyesi sınırları içinde bulunan Erzene Mahallesi’nde Topçu Tugayı arkasındaki bir inşaat. İddialara göre bu inşaatın müteahhitinin böyle bir inşaat yapma yetkisi yok.

Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığının verdiği H Sınıfı Müteahhitlik belgesine sahip olan müteahhit E.K. sahip olduğu belgi ile sadece 2 bin 49 metrekare inşaat yapmaya yetkiliyken, Bornova Belediyesi’nden bu yetkilerini aşacak derecede bir inşaat ruhsatı almayı başarıyor. Bu müteahhitin yapımına hala devam ettiği inşaatın toplam inşaat alanı tam 2 bin 445 metrekare. Yani yetkileri büyük ölçüde aşan bir ruhsatı belediyeden alıyor.

Oysa Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kriterleri çok açık. H Sınıfı müteahhitlik belgesi olan kişiye en çok verilebilecek inşaat alanı izni belli.

Bu inşaatta eksik olan, hatta şantiye şefini istifaya kadar götürecek eksiklikler sadece müteahhitlik belgesinin sınırlarının aşılması değil.

İzmir Bornova Erzene Mahallesi 14221 ada 1 parselde bulunan ve 30 daire ve 1 dükkân olarak yapılan inşaatta kanuna muhalif olarak usulsüzlükler olduğu iddia ediliyor.

2445 m2’den oluşan inşaatın ruhsatı (2023 yılı 11.ay) H grubu müteahhitlik karnesi sahibi E. K.’ ya veriliyor. Bornova Belediyesi, sahip olduğu H Grubu karnesi ile toplam inşaat alanı 2.049 m2’yi geçemeyecek inşaat yetkisi olan bir müteahhide toplam alanı 2445 m2 olan inşaat için ruhsat veriyor. Bu müteahhitin bu kadar inşaatı yapabilmesi için en az G1 karnesi olması gerekiyor.

İnşaatın başlamasıyla birlikte ilk şantiye şefi olarak görev yapan mühendis S.G. inşaatta gördüğü hukuki ve teknik konulardaki usulsüzlükler ve inşaatın güvenlik tedbirindeki eksiklikler nedeniyle bu görevinden istifa ediyor.

Şantiye şefinin istifası nedeniyle belediyeden aldığı inşaat ruhsatını yenilemek zorunda kalan müteahhit için Bornova Belediyesi 2024’ün ikinci yarısında 2. kez ruhsat vererek yeni bir usulsüzlüğe daha imza atıyor.

İstifa eden şantiye şefi S.G. istifa nedenleri arasında şunları da ekliyor: “İleride inşaatta meydana gelebilecek deprem ya da başka bir hasardan dolayı oluşabilecek kötü durumlar nedeniyle can kaybı olması durumunda sorumluluk kabul etmemek için ayrıldım.”

İnşaat şefine göre inşaat hukuki ve teknik bir çok eksikle, bu konu ile ilgili bilgilerin Bornova Belediyesi’nde mevcut olmasına rağmen inşaat hala devam ediyor.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü yetkilileri, ‘’sistem buna nasıl izin vermiş acaba?’’ diyerek hayretlerini gizleyemiyorlar.

İleride yaşanacak büyük felaketin sorumluluğunu üstlenmemek için şantiye şefliğinden istifa eden S.G. bugüne kadar inşaatta yapılan imalatların, deprem dayanıklılık testlerinin, statiğinin, yük hesaplarının en acil biçimde kontrol edilmesi gerektiğini haykırıyor.

S.G. ’nin verdiği şu bilgi de gerçekten ürkütücü: “Bildiğim kadarıyla zemin tabliye ve 1.kat tabliye beton numuneleri kusurlu çıkmış. Bu sorun beton tedarik firması tarafından başka bir laboratuardan alınan yeni bir rapor ile aşılmış. İnşaatın diğer katlarında aynı sorunlar yaşanmış olması kuvvetle muhtemeldir.”

Bu durum İzmir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bildirilmiş. Bakanlık yetkilileri de konuyu Bornova Belediyesi’ne iletmiş fakat inşaat halen devam ediyor.

S.G. müteahhitlik karnesi yetersiz ve yetkisiz bir müteahhit tarafından, usulüne uygun olmadan alınan beton numune raporları ile devam eden bu inşaatın ivedi bir şekilde durdurulması gerektiğini yetkililere duyuruyor.

Bu yapı bu haliyle bittiğinde 30 aileden oluşan veen az 150 kişinin yaşayacağı bir binanın fay hattı olan bir bölgede ani bir deprem felaketinde onlara mezar olabilir.

Bu kadar kişinin yaşayacağı bir binanın, müteahhitlik karnesi yetersiz ve yetkisiz bir müteahhit tarafından inşaatın devam ettirilmesine göz yumanlar varsa gereği yapılmalı.