GÜNDEM

“Arayı Açmayalım” Kampanyasıyla Ağız Sağlığına Yeni Destek

Türkiye’de 2030 yılında 650 kişiye bir diş hekimi düşmesi bekleniyor. Ancak halkın diş hekimine gitme sıklığı Avrupa’nın oldukça gerisinde kalıyor. Türk Dişhekimleri Birliği ve DİŞSİAD’ın “Arayı Açmayalım” kampanyası, ağız ve diş sağlığı bilincini artırmayı hedefliyor.

Türkiye’de diş hekimi sayısının artış hızı umut verse de, halkın diş sağlığına gereken önemi vermediği ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı’nın 2022 verilerine göre, Avrupa’da kişi başı yıllık diş hekimi ziyaret oranı 5 iken, Türkiye’de bu oran sadece 0,62. Ayrıca kişi başı diş macunu tüketiminde de Almanya 457 ml ile Türkiye’nin 85 ml’lik oranının çok önünde. Bu veriler, ülkemizde diş hekimliği fakültelerinin artış hızının, halkın diş hekimine gitme sıklığı ile ters orantılı ilerlediğini gösteriyor.

Avrupa ile Türkiye Arasındaki Fark: Diş Hekimi Sayısı ve Sağlık Alışkanlıkları

Avrupa’da yaklaşık 1.570 kişiye bir diş hekimi düşerken, Türkiye’de bu sayı 2 bin kişi civarında. Sağlık Bakanlığı’nın tahminlerine göre, 2030 yılında Türkiye’de 650 kişiye bir diş hekimi düşmesi bekleniyor. Ancak sağlık hizmetlerine erişim ve düzenli diş kontrolleri konusunda ciddi bir fark bulunuyor.

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Fatih Güler, ağız ve diş sağlığının önemi üzerine yaptığı açıklamada, dünyada en sık görülen ikinci hastalığın diş çürüğü olduğunu vurguladı. “Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları, önlenebilir olmasına rağmen, dünya nüfusunun yüzde 90’ı bu hastalıklar için risk altında” diyen Güler, toplumda ağız sağlığı bilincinin artırılması gerektiğini belirtti.

“Arayı Açmayalım” Projesi: Toplumda Ağız Sağlığı Bilinci Yükseliyor

TDB ve Diş Malzemeleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİŞSİAD) tarafından başlatılan “Arayı Açmayalım” kampanyası, 1 yıl sürecek geniş kapsamlı bir sosyal bilinçlendirme projesi. Proje kapsamında sosyal medya ve diğer dijital platformlarda yaş gruplarına göre özel içerikler hazırlanacak ve halkın ağız diş sağlığına yönelik farkındalığı artırılacak.

TDB Genel Başkanı Güler, “Toplumun ağız sağlığı konusunda bilinçlendirilmesi, koruyucu önlemler ve düzenli kontrollerin teşvik edilmesi için devlet kurumları, eğitim ve sağlık sektörü iş birliği yapmalı” dedi.

Diş Sağlığı ve Kronik Hastalıklar: Hayati Bir Bağlantı

DİŞSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Uçar, “Diş ve diş eti hastalıkları birçok kronik hastalığın habercisi olabilir. Sağlık, ağızdan başlar” ifadelerini kullandı. Uçar, yerli diş malzemeleri sektörünün ihracatta önemli bir konuma geldiğini belirtirken, kampanyanın toplumda diş hekimine gitme sıklığını artırmayı hedeflediğini söyledi.

“Arayı Açmayalım” kampanyası, sağlıklı gülüşlerin özgüvenin temel taşlarından biri olduğunu vurgulayarak, toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmesi için büyük önem taşıyor.