(ANKARA) - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM'de kurulacak komisyon ilişkin, "Önerimiz iki yönlü; grubu bulunan siyasi partiler eşit sayıda temsil edilsin ve kararsal çoğunluk olsun ya da nitelikli çoğunluk sağlansın. Nitelikli çoğunluk olmazsa 'evet' demeyeceğiz" dedi. Komisyonun ismi konusundaki hassasiyetlerini belirten Özel, "Komisyonun bir adının da 'demokrasi' olması gerekiyor" ifadesini kullandı.
CHP Lideri Özel ve beraberindeki parti heyeti, Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ziyaret kapsamında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özel, bölücü terör örgütünün silah bıraktığı yeni sürece ilişkin TBMM’de kurulması planlanan komisyona dair önemli açıklamalarda bulundu. 24 Saat Gazetesi'nde yer alan habere göre Özel, komisyona CHP’nin katılımına yönelik soruya "Komisyon fikrinin sahibi partiyiz, komisyona sıcak bakışımız var" derken, komisyona katılım için şu şartları dile getirdi:
"Önerimiz iki yönlü; grubu bulunan siyasi partiler eşit sayıda temsil edilsin ve kararsal çoğunluk olsun ya da nitelikli çoğunluk sağlansın. Nitelikli çoğunluk olmazsa 'evet' demeyeceğiz."
Kendilerine ulaşan bilgilerin olumlu yönde olduğunu belirten Özel, "Bize gelen bilgi, nitelikli çoğunluğun olacağı yönünde. Ancak bunun bize resmen bildirilmesi gerekiyor" diye konuştu.
"Komisyonun bir adının da 'demokrasi' olması gerekiyor"
Komisyonun yapısına ilişkin isim ve kavram hassasiyetine de dikkat çeken Özel, "İsim konusunda hassasiyetimiz var. Herkesi tatmin edecek ortak bir isim olmalı. Komisyonun bir adının da 'demokrasi' olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"Diyarbakır'da demokrasi, İstanbul'da otokrasi olmaz"
Komisyonun çalışma takvimine dair ise ağustos ayında başlaması ya da sürecin kış aylarına sarkmasının mümkün olduğunu kaydeden Özel, "Bu işin ruhuna aykırı bazı şeyler var. Durumu en iyi özetleyen ifade şu: Diyarbakır’da demokrasi, İstanbul’da otokrasi olmaz" dedi.