İzmir, tarihinin en kurak dönemlerinden birini yaşarken barajlardaki su seviyeleri kritik eşiklerin altına indi. Özellikle kentin en büyük içme suyu kaynağı olan Tahtalı Barajı'nda su miktarı hızla düşerken, bazı parkların sulamasının dahi durdurulması gündeme geldi. Bu gelişmeler üzerine kente iki dönem Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Burhan Özfatura’dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

CHP’li Arpacı: “Bakan’ın Sözlerini Unutmadık”
CHP’li Arpacı: “Bakan’ın Sözlerini Unutmadık”
İçeriği Görüntüle

“1999’da ihale hazırlamıştım, artık uygulanmalı”

Özfatura, Çiğli’de bulunan ve yüzde 95 oranında arıtma kapasitesine sahip olan atık su arıtma tesislerinden çıkan suyun boşa denize bırakıldığını belirtti. Bu suyun tarım arazileri ile sanayi bölgelerinde kullanılabileceğini vurgulayan Özfatura, şu ifadeleri kullandı:
“1999 yılında görevdeyken bu projenin ihalesini hazırladım. Ancak görevim sona erdiği için proje hayata geçirilemedi. Bugün gelinen noktada bir bardak su bile çok kıymetli hale geldi. Bu nedenle Çiğli’de arıtılan su mutlaka değerlendirilmelidir.”

“Yüzde 99 oranında temiz su boşa akıyor”

Burhan Özfatura, arıtma tesislerinden çıkan suyun kalitesine de dikkat çekti. Suyun yüzde 99 oranında temiz olduğunu belirten Özfatura, “Bu suyun içilebilir düzeyde olduğunu dahi söyleyebiliriz. Ancak şu anda en azından içme dışındaki alanlarda kullanılmalı. Milyonlarca metreküp kullanıma hazır su, denize akıtılıyor. Bu büyük bir israf” dedi.

Tarım ve sanayiye yönlendirilsin önerisi

Özfatura, söz konusu arıtma suyunun özellikle Menemen Ovası, Gediz Ovası ve çevredeki sanayi bölgelerinde kullanılmasının hem ekonomik hem de ekolojik faydalar sağlayacağını vurguladı. DSİ’nin kanal sistemlerinin bu suyla doldurulabileceğini belirten Özfatura, ayrıca doğal yaşam parklarının da bu kaynakla beslenebileceğini söyledi.

“Doğal kaynakları korumak artık bir zorunluluk”

Küresel iklim değişikliği ve kuraklık tehdidinin giderek arttığını hatırlatan Özfatura, yerel yönetimlerin ve merkezi idarenin, mevcut su kaynaklarını verimli ve sürdürülebilir şekilde kullanmasının artık bir tercih değil zorunluluk olduğunu belirtti. Özfatura’nın çağrısı, İzmir’de su kriziyle mücadele kapsamında atılabilecek somut adımlardan biri olarak öne çıkıyor.

Kaynak: EGELİ GAZATESİ