POLİTİKA

Ömer Fethi Gürer: Et açığı sürüyor, üretici bitiyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'de besici Nazmi Güçlü'yü ziyaret etti. Gürer, hayvancılıktaki ithalata rağmen et açığının sürdüğünü ve üreticinin iflas noktasına geldiğini söyledi.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde'de besicilik yapan Nazmi Güçlü'yü ziyaret ederek sektörün yaşadığı sorunları yerinde inceledi. Gürer, artan maliyetler, azalan üretim, düşük alım fiyatları ve ithalata rağmen çözülemeyen et açığına dikkat çekti.

İthalata rağmen et açığı devam ediyor

Gürer, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin büyükbaş hayvan varlığına rağmen et arzında ciddi sorunlar yaşandığını belirtti. 2023 yılında dana eti ithalatının 18 kat arttığını vurgulayan Gürer, “2010’dan bu yana 11 milyon hayvan ithal edildi, 12 milyar dolar yurt dışına gitti ama kalıcı bir çözüm üretilemedi” dedi.

Süt üreticisi zarar ediyor, hayvanlar kesime gidiyor

Süt üretiminde de ciddi düşüşler yaşandığına değinen Gürer, “Çiğ sütün litresi 18.35 TL’ye çıkarıldı ancak birçok bölgede maliyet 20 TL’ye dayanıyor. Bu yüzden üretici hayvanını kesime gönderiyor. Doğurgan dişi hayvanların kesilmesi, gelecekteki hayvan varlığını da tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.

Nazmi Güçlü: Besici para kazanamıyor, sektör daralıyor

Nazmi Güçlü, hem küçükbaş hem büyükbaş hayvancılıkta kârlılığın kalmadığını belirtti. “Küçükbaş hayvan 8-9 bin TL’ye alınıyor, etlendirene kadar maliyeti 13 bin TL’yi buluyor, kestirdiğimizde zarar ediyoruz” diyen Güçlü, faiz oranlarının yüksekliği nedeniyle kredi ile hayvancılık yapmanın da imkânsızlaştığını söyledi.

100 baş hayvanın maliyeti 13 milyon lirayı aşıyor

Güçlü, büyükbaş besiciliğin mali yükünü şöyle özetledi:

“Bir dananın maliyeti 80-90 bin lira. 100 hayvan alındığında sadece alım bedeli 9 milyon lirayı buluyor. Yem, bakım ve diğer masraflarla toplam maliyet 13 milyon liraya çıkıyor. Devlet düşük faizli kredi ve yem desteği sağlamalı.”

Süt üreticisi düşük fiyattan satış yapıyor

Küçük üreticilerin sütünü 12-14 TL arasında sattığını ifade eden Güçlü, yemin kilosunun 17-18 TL’ye ulaştığını söyledi. Çoban maaşlarının 45-50 bin TL’yi bulduğunu belirten Güçlü, “Hayvancılık artık sürdürülebilir değil. Devlet, maliyetin %30’unu desteklemeli” dedi.

Gürer: Hayvancılık kısır döngüye girdi

CHP’li Gürer, yüksek maliyetler nedeniyle üretimin azalmasının fiyatları artırdığını ve ithalat baskısını artırdığını söyledi. “Kaba yem ihtiyacı yılda 71 milyon tonu aşıyor. Yem, veteriner, bakım, işçilik, elektrik ve su giderleri hayvancılığı giderek daha da zorlaştırıyor” dedi.

Nazmi Güçlü: Beş yılda 20 besiciden geriye 1-2 kişi kaldı

Güçlü, “Bölgedeki birçok üretici hayvancılığı bıraktı. Dişi hayvanlar kesime gidince 4-5 buzağı da yok oluyor. Üretim düşüyor, fiyatlar artıyor, ithalat çoğalıyor, üretici ise tamamen tükeniyor” diye konuştu.

Et tüketimi düşüyor, alım gücü azalıyor

Tüketici tarafındaki etkiyi de değerlendiren Güçlü, “Geçen yıla göre et tüketimi %100 azaldı. Emekli ve asgari ücretli vatandaş et alamıyor” dedi.

Çözüm önerileri: Çoban sigortasını devlet ödesin

Gürer, sektörü canlandırmak için şu önerilerde bulundu:

Çobanların sosyal güvenlik primleri devlet tarafından karşılanmalı

Ahır giderlerine destek sağlanmalı,hayvan aşılarının yeniden ücretsiz olması sağlanmalı

Yem ve saman fiyatları denetim altına alınmalı

Kurbanlık hayvanların yerine yenileri konulamadı

Nazmi Güçlü, Kurban Bayramı’nda sattıkları hayvanların yerine yenilerini koyamadıklarını belirterek, “Kestik ama yerine alamadık. Kredi borcunu anca ödedik. Hayvancılık can çekişiyor” ifadelerini kullandı.