Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Boğaziçi Üniversitesi’nin düzenlediği Finans Zirvesi 2025’te yaptığı konuşmada, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki çözülmeye, döviz talebine ve enflasyon görünümüne dair önemli açıklamalarda bulundu. Karahan, para politikasındaki kararlı duruşun sürdürüleceğini vurguladı.

Bakan Şimşek: “Sanayi Üretiminde Toparlanma Sürüyor”
Bakan Şimşek: “Sanayi Üretiminde Toparlanma Sürüyor”
İçeriği Görüntüle

KKM'den Dövize Dönüş Sınırlı Kaldı

Fatih Karahan, KKM hesaplarındaki çözülmenin finansal istikrara zarar vermeden gerçekleştiğini belirterek, "Son 12 ayda vadesi dolan KKM hesaplarından dövize geçiş oranı yüzde 14,5 seviyesinde gerçekleşti" dedi.

Karahan, döviz talebinin büyük kısmının yurt dışı kaynaklı olduğunu, 14 Mart – 2 Mayıs tarihleri arasında döviz talebinin yüzde 70’inin yurt dışından geldiğini, yurt içi talebin ise sınırlı kaldığını belirtti.

Para Politikasında Kararlılık Vurgusu

TCMB Başkanı, mart ayında finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalara karşı proaktif tedbirler alındığını ve bundan sonraki süreçte de kararlı para politikasının süreceğini söyledi.

“Para politikası duruşumuz sıkı ve ihtiyatlıdır. Enflasyon kalıcı olarak düşene kadar bu duruş korunacaktır” ifadelerini kullandı.

Üç Temel Araçla Sıkılaşma Sürüyor

Karahan, politika faizinin yanında üç ana başlıkta sıkılaştırıcı adımlar attıklarını belirtti:

  • Mevduata Yönelik Düzenlemeler: TL mevduatın payının artırılması ve KKM'nin azaltılması hedefleniyor.
  • Kredi Büyümesine Yönelik Önlemler: Kredi talebindeki dengesizliklerin önüne geçiliyor.
  • Likidite Yönetimi: Piyasadaki fazla TL likiditesi kontrol altına alınıyor.

Enflasyonda Düşüş Sinyalleri

Başkan Karahan, enflasyona dair göstergelerin dezenflasyon sürecini işaret ettiğini ifade ederek, “Altı göstergenin ortalaması ve medyan enflasyon, yıllıklandırıldığında yüzde 30’un biraz üzerinde bir enflasyonu ima ediyor” dedi.

Ayrıca, ramazan ayı etkisiyle martta artan gıda fiyatlarının nisanda daha ılımlı seyrettiğini, ancak geçtiğimiz ay yaşanan zirai don olayının özellikle meyve fiyatları üzerinde yukarı yönlü risk oluşturduğunu vurguladı.

Fiyat İstikrarı Vurgusu

Konuşmasının sonunda fiyat istikrarının önemine dikkat çeken Karahan, "Fiyat istikrarı, sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah için temel koşuldur. Enflasyonu belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu şekilde düşürmekte kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ