Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, İstanbul Finans Merkezi'nde düzenlenen toplantıda 2025 yılına ilişkin enflasyon tahminlerini paylaştı. Karahan, "2025 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 24 seviyesinde sabit tuttuk. 2026 için yüzde 12, 2027 için ise yüzde 8 tahminimizi koruyoruz" ifadelerini kullandı.
Karahan, enflasyonun 2027 itibarıyla yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedeflediklerini de vurguladı.
Temmuz ayı yaklaşırken ara zam beklentisi artıyor
Enflasyon tahminlerinin açıklanmasının ardından gözler asgari ücrete temmuz ayında yapılması muhtemel ara zamma çevrildi. Son yıllarda enflasyondaki yüksek seyir nedeniyle yılda iki kez yapılan maaş düzenlemeleri, bu yıl da gündemdeki yerini koruyor.
Her ne kadar 2025'te dezenflasyon süreci hedeflense de, mevcut fiyat artışlarının hane halkı üzerindeki etkisi, ara zam taleplerini canlı tutuyor.
Asgari ücret sorusu: "Biz karar verici değiliz"
Toplantının soru-cevap bölümünde Fatih Karahan'a, "Yıl sonu enflasyon tahminleri, asgari ücrete ara zam yapılacağı varsayımıyla mı belirlendi?" şeklinde yöneltilen soruya net bir cevap geldi:
"Biz burada karar verici değiliz. Bir komisyon var, çalışmalarını yapıyor. Biz herhangi bir tavsiyede bulunmuyoruz."
Enflasyon tahminlerinde ücret varsayımları etkili
Karahan, enflasyon tahminlerinin çeşitli varsayımlar doğrultusunda şekillendiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Raporda sunduğumuz enflasyon tahminleri, ücret gelişmeleri dahil olmak üzere birçok faktörün varsayımlarına dayanıyor. Ücret artışlarına dair varsayımlar da, yetkili kurumların açıklamalarına göre şekilleniyor."
Ayrıca Karahan, yüksek enflasyonun çalışan maaşlarını uzun vadede olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, "Bize düşen görev, enflasyonu kalıcı şekilde düşürmektir" dedi.