6 Yıl Kaçtı Karşıyaka'da Yakalandı
6 Yıl Kaçtı Karşıyaka'da Yakalandı
İçeriği Görüntüle

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla düzenlenen operasyon kapsamında, FETÖ'nün güncel yapılanmasına finansal destek sağladığı belirlenen Maydonoz Döner'e ait şubelerde aramalar yapıldı. Operasyonda 23 şüpheli gözaltına alındı; örgüt adına kullanılan “RTB” (Referans Temelli Büyüme) sistemi gün yüzüne çıkarıldı.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) ekiplerinin yürüttüğü çalışmalarda, Maydonoz Döner’in franchise sistemi üzerinden örgüt üyelerine gayri resmi ortaklıklar verdiği ortaya çıktı. Bu ortaklıklar sadece örgüt referansı olanlara açıldı ve sistem içindeki şüpheliler, bu yönteme "Referans Temelli Büyüme (RTB)" adını verdi.

Söz konusu sistemde resmi belge kullanılmadan, yalnızca örgüt referansıyla şirket ortaklığı oluşturulduğu belirlendi. Bu yapı, şirketin sadece ticari değil, örgütsel amaçlarla da faaliyet gösterdiğini gözler önüne serdi.

Yurt Dışından Örgüte Kolay Para Aktarımı

Şirketin yurt dışında açtığı yeni bayilikler üzerinden örgüte bağlı kişilere istihdam sağlandığı ve bu sayede yurt dışından örgüte finansal kaynak aktarıldığı tespit edildi. Hisse satışlarından elde edilen gelirler ise takibe takılmamak adına örgütle bağlantılı esnaflar üzerinden “emanet usulüyle” dolaşıma sokuldu.

Bu yöntemle FETÖ’nün hem yurt içi hem yurt dışı bağlantılarını kullanarak finansal yapısını güçlendirdiği, ticari faaliyetlerin terörün finansmanına zemin oluşturduğu açıklandı.

Fatura Oyunuyla Para Transferi

Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) hazırladığı raporda, örgüt için toplanan paraların "ürün satın alımı" gibi gösterilerek faturalandırıldığı, bu yöntemle hem denetimden kaçıldığı hem de örgüt mensuplarına doğrudan mali destek sağlandığı belirtildi.

Şirketin, hakkında işlem bulunmayan bazı isimler üzerinden finanse edildiği ve bu yapı ile hem ticari hem de örgütsel varlığını sürdürmeye çalıştığı ifade edildi.

Bayilerde Örgütsel Toplantılar

Bayilerde örgüt üyeleriyle toplantılar düzenlendiği, bu toplantılarda kazanılan paraların örgütle bağlantılı şahıslara dağıtılması talimatı verildiği belirlendi. Şirket ortaklığından ayrılmak isteyen kişilere ise manevi baskı yapıldığı ve örgüte olan "bağlılık" üzerinden psikolojik yönlendirme uygulandığı saptandı.

Eş Zamanlı Baskınlarda 23 Gözaltı

Eskişehir merkezli olarak Şırnak, Balıkesir ve Bursa’da düzenlenen eş zamanlı baskınlarda 23 şüpheli gözaltına alındı. Aramalarda; FETÖ elebaşına ait kitaplar, dijital materyaller, 3 adet F serisi 1 ABD Doları ve örgüte ait belgeler ele geçirildi. Ayrıca terörün finansmanına konu olabilecek 80 bin TL’ye de el konuldu.

Gözaltına alınan 23 kişiden 9’u serbest bırakılırken, biri kadın olmak üzere 14 şüpheli sağlık kontrollerinin ardından mahkemeye sevk edildi.

Kaynak: İHA