Kişi başına düşen milli gelir açıklandı
Kişi başına düşen milli gelir açıklandı
İçeriği Görüntüle

Avrupa Komisyonu, "2025 İlkbahar Ekonomik Tahmini: Küresel Ekonomik Belirsizlik Ortamında Ilımlı Büyüme" başlıklı raporunu yayımladı. Raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin önemli tahminler yer aldı. Komisyon, 2025 yılında Türkiye'nin ekonomik büyüme hızının yüzde 2,8'e düşeceğini, 2026'da ise yüzde 3,5'e toparlanacağını öngörüyor.

İşsizlikte kötü seyir bekleniyor

Raporda, 2025 yılında işsizliğin artacağı ve daha yüksek bir seviyede sabitleneceği tahmini yer aldı. 2024'te ekonomideki ılımlı büyümeye rağmen işgücü piyasasının güçlü seyrettiği ancak 2025'te iş büyümesinin zayıflamasıyla işsizliğin yükseleceği belirtildi.

"İşgücü yetersizliğinin yüksek seviyeleri işgücü piyasasının önemli bir özelliği olmaya devam edecek ve maliyet baskılarını sınırlayacaktır," ifadesiyle işgücü piyasasındaki risklere dikkat çekildi.

Büyümeyi sınırlayan faktörler

Raporda, brüt sabit sermaye oluşumunun 2024 sonunda artmasına rağmen, deprem sonrası yeniden inşa çalışmalarının sona ermesiyle yatırımların düşebileceği ifade edildi. Ayrıca, yüksek reel faiz oranlarının özel yatırımı kısıtladığı vurgulandı.

Yetkililerin enflasyonla mücadele için daha sıkı maliye politikaları uyguladığına da işaret edilen raporda, kamu tüketim büyümesinin sınırlanacağı belirtildi.

Ticaret dengesi ve cari açık

Türkiye'nin ihracatının, liranın reel değer kazanması ve düşük dış talep nedeniyle sınırlı kalacağı tahmini yapılan raporda, ABD tarifelerinin ticaret sapmasına yol açtığı ve ihracattaki kazanımların sınırlı olacağı kaydedildi. İthalatın ihracatla açığı yavaşça kapatacağı ve net ihracatın büyümeye katkısının 2025-2026'da neredeyse sıfıra yakın olacağı öngörüldü. Daha düşük uluslararası enerji fiyatlarının cari açığı düşük tutmaya yardımcı olacağı belirtildi.

Türkiye'de işsizlik oranı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat 2025 işsizlik verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye genelinde işsizlik oranı %8,2 seviyesinde. Erkeklerde işsizlik oranı %6,7 iken, kadınlarda %11,0 olarak kaydedildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ