Türkiye'deki karpuz üretiminin merkezi konumunda olan Adana'da erkenci karpuzların hasadı başladı. Bu yıl doğal afetlerin etkisiyle rekoltede düşüş beklenirken, tarlada karpuzun kilosu 7 liradan satılıyor.

Memura evlilik desteği 300 bin TL: 13 maddelik teklif paketi açıklandı
Memura evlilik desteği 300 bin TL: 13 maddelik teklif paketi açıklandı
İçeriği Görüntüle

Adana Türkiye’nin karpuz üssü

Adana, Türkiye’nin toplam karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 25’ini karşılıyor. Karataş ilçesinin Bahçe Mahallesi'nde sezonun ilk karpuzları toplanmaya başlandı. Deniz kenarındaki kumsal yapısı sayesinde Bahçe bölgesi, Türkiye’de yılın ilk karpuzunun yetiştiği yer olarak biliniyor.

Don felaketi üretimi vurdu

Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak, bu yıl çiftçilerin doğayla büyük bir mücadele verdiğini belirtti. Özellikle don felaketi nedeniyle fidelerin söküldüğünü ve ikinci kez ekim yapılmak zorunda kalındığını ifade etti. “Normal şartlarda hasat daha erken olabilirdi ancak olumsuz hava koşulları gecikmeye yol açtı” dedi.

Rekolte düşecek ama umut yüksek

Türkiye genelinde 4 milyon ton olan yıllık karpuz üretiminin bu yıl 3 milyon tona düşmesi bekleniyor. Adana özelinde ise 900 bin - 1 milyon tonluk üretim, bu yıl 750 bin - 800 bin ton civarında kalacak. Yeşilyaprak, sahil bölgesindeki arazilerin don felaketinden daha az etkilendiğini, ancak çukur bölgelerde büyük kayıplar yaşandığını belirtti.