İZMİR

İzmir’de Tarımsal Verimlilik Artıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın TAKE Projesi kapsamında İzmir’de, işlenmeyen arazilerde kuraklığa dayanıklı sorgum sudan otu üretimi desteklenerek tarımsal verimlilik artırılıyor. 5.500 dekar alan daha üretime açıldı.

İzmir’de tarım alanlarının verimli kullanımı için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen TAKE Projesi, bitkisel üretimi artırmak amacıyla 2021’den bu yana önemli çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda, Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şubesi tarafından bu yıl, silajlık mısıra alternatif olarak kuraklığa dayanıklı sorgum sudan otu tohumu üreticilere dağıtıldı.

TAKE Projesiyle İşlenmeyen Araziler Tarıma Kazandırılıyor

TAKE Projesi, nadasa bırakılan veya işlenmeye uygun olmayan arazilerin uygun münavebe planları ve ekim teknikleriyle yeniden üretime açılmasını hedefliyor. Proje kapsamında, iklim değişikliğinin etkileri göz önünde bulundurularak hububat, baklagiller ve yağlı tohumlu bitkilerin üretimi teşvik ediliyor.

İzmir’de 5.500 Dekar Yeni Tarım Alanı

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün bu yıl uyguladığı çalışma ile 23.025 kg sorgum sudan otu tohumu, %50 Bakanlık desteğiyle üreticilere dağıtıldı. Bu sayede yaklaşık 5.500 dekar alan daha tarımsal üretime kazandırılmış oldu.

Sorgum Sudan Otu: Kuraklığa Dayanıklı ve Verimli Yem Bitkisi

Sorgum sudan otu, sorgum ve sudan otlarının melezlenmesiyle elde edilen yüksek verimli bir yem bitkisi olarak öne çıkıyor. Besin değeri yüksek olan bu bitki, özellikle süt verimini artırıcı bileşenler içeriyor. Kuraklığa dayanıklı yapısı sayesinde su talebi fazla olan yem bitkilerine alternatif olarak çiftçilere önemli avantajlar sunuyor.

İklim Değişikliğine Uyumlu Tarımın Önemi

TAKE Projesi, Türkiye’nin özellikle Ege bölgesinde artan kuraklık ve iklim değişikliği etkilerine karşı dayanıklı tarım yöntemlerini destekliyor. Bu sayede hem sürdürülebilir tarım sağlanıyor hem de stratejik ürünlerin üretimi artırılarak gıda güvenliği güçlendiriliyor.