TÜMAD Madencilik, İvrindi Altın ve Gümüş Maden Ocağı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na kapasite artışı başvurusunda bulundu. Planlanan değişiklikler arasında mevcut 835 hektarlık ÇED alanının 1.287 hektara, 134 hektarlık ocak sahasının 353 hektara ve 83 hektarlık yığın liç alanının 257 hektara çıkarılması yer alıyor. Yıllık kazı miktarının 22 milyon 432 bin tondan 29 milyon 788 bin 270 tona, yığın liç tesisinin yıllık kapasitesinin ise 7 milyon 760 bin tondan 15 milyon 500 bin tona yükseltilmesi hedefleniyor. Toplamda 155 milyon ton yığın liç depolanması planlanıyor .
"Yeni bir İliç faciası kapıda"
Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, TÜMAD'ın mevcut faaliyetlerinin yer altı sularını tükettiğini ve köylülerin kuraklık yaşadığını belirtti. Engel, "Bu dosyayı kabul etmek yeni bir İliç faciasına kapı aralamaktır. TÜMAD’ın orayı terk etmesi gerekirken vahşi madencilik daha da katmerleşerek büyüyecek ve yaşamı tehdit edecek" dedi.
Burhaniye Çevre Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Süleyman Eryılmaz ise kapasite artışıyla Türkiye'nin en büyük altın madeni işletmesinin oluşacağını belirtti. Eryılmaz, "Yığın liç alanı risk olarak durmakta iken, kapasiteyi 39,1 milyon tondan 155,3 milyon tona çıkarmak faciaya kapı açmaktadır" ifadelerini kullandı.
Kozak Yaylası Türkiye İçin Çok Önemli
Kozak Yaylası, Türkiye'nin tek doğal fıstık çamı ormanlarına ev sahipliği yapıyor ve bölge halkı geçimini çam fıstığı üretimiyle sağlıyor. Ancak son yıllarda madencilik faaliyetleri nedeniyle üretimde önemli düşüşler yaşandı. Çevreciler, kapasite artışının bölgedeki ekosistemi yok edeceği ve yer altı su kaynaklarını tüketeceği konusunda uyarıyor.
TÜMAD'ın kapasite artışı başvurusu, çevre dernekleri tarafından yargıya taşındı. Daha önce benzer projelerde mahkemeler, çevresel etkiler nedeniyle ÇED olumlu kararlarını iptal etmişti . Çevreciler, Kozak Yaylası'ndaki projenin de benzer şekilde iptal edilmesi için mücadelelerini sürdürüyor.