İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketi İZBETON AŞ’ye yönelik başlatılan soruşturmada 157 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Eski belediye başkanı, il başkanı ve birçok üst düzey ismin de aralarında bulunduğu 120 kişi gözaltına alındı. Soruşturmada asfalt ihaleleri, araç kiralamaları ve kentsel dönüşüm projeleri mercek altına alındı.
Gözaltı kararı verilenler arasında üst düzey isimler var
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında 157 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Aralarında eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve eski döneme ait üst düzey bürokratların da bulunduğu 120 kişi, sabah saatlerinde düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.
Soruşturmanın merkezinde İZBETON var
Soruşturmanın merkezinde İzBB’nin iştiraki olan İZBETON AŞ bulunuyor. Şirket üzerinden yapılan asfalt ve araç kiralama ihaleleri, kentsel dönüşüm projeleri ve 2021-2024 dönemine ait harcamalar inceleniyor. İddialar, çeşitli denetim raporlarına ve bilirkişi tespitlerine dayanıyor.
Suçlamalar arasında ihaleye fesat ve dolandırıcılık var
Şüpheliler, Sayıştay ve Mülkiye Müfettişliği raporları dahil olmak üzere farklı denetim kurumlarının hazırladığı belgeler doğrultusunda, "İhaleye fesat karıştırma", "Edimin ifasına fesat karıştırma" ve "Nitelikli dolandırıcılık" suçlarından gözaltına alındı.
Kentsel dönüşüm projeleri ve yüksek zarara neden olan işlemler
Temizeller gazetesinde yer alan bilgilere göre, Gaziemir ve Karabağlar ilçelerinde henüz başlanmamış kentsel dönüşüm projelerinde “nitelikli dolandırıcılık teşebbüsü” iddiaları yer alıyor. Bu kapsamda Tunç Soyer, kooperatif yöneticileri ve bazı belediye yetkilileri şüpheli olarak gösteriliyor.
Araç kiralamalarında fahiş ödeme iddiası
Araç ve iş makinesi kiralama ihalelerinde fahiş fiyatlarla ödeme yapıldığı, toplamda 18 milyon 933 bin TL zarar ve 29 milyon 841 bin TL yersiz ödeme gerçekleştiği ileri sürülüyor. Soruşturma kapsamında, bazı firma temsilcileri ile kontrol teşkilatı ve ihale komisyonu üyeleri de şüpheli olarak yer alıyor.
Asfalt ihalelerinde 243 milyon TL zarar iddiası
En yüksek zarar kalemi ise asfalt ve araç kiralama ihaleleri olarak gösteriliyor. Bu kapsamda, gerçekte yapılmayan işlerin faturalandırıldığı ve 243 milyon 305 bin TL zarar, 224 milyon 752 bin TL yersiz ödeme olduğu öne sürülüyor. Şirketler ve ilgili belediye personelleri hakkında işlem başlatıldığı aktarıldı.
2021-2024 dönemi harcamaları da soruşturuluyor
İddialara göre, 2021-2024 yılları arasında konaklama, yemek, ulaşım ve organizasyon harcamalarında da belge eksiklikleri nedeniyle 5 milyon 937 bin TL zarar oluştuğu ifade ediliyor.