Türkiye'de uzun süredir gündemde olan ve kamuoyunda tartışma yaratan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile ilgili yeni detaylar gün yüzüne çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı ve Haziran ayı sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulması beklenen yeni yasa tasarısı, çalışanların maaşlarından yapılacak zorunlu kesinti ile dikkat çekiyor.
Her ay maaştan %3 kesilecek
Mevcut Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) benzeyen TES, bu kez zorunlu olacak. Tasarıya göre tüm özel sektör çalışanlarının brüt maaşından her ay %3 oranında kesinti yapılacak. Aynı oranda işverenin de katkı sağlaması planlanıyor. Devletin de katkı vereceği sistemde, çalışanlara emeklilikte ikinci maaş sözü veriliyor.
10 yıl mecburi kalış şartı
Sistemde biriken paranın geri alınabilmesi için en az 10 yıl sistemde kalma şartı aranacak. Ayrıca emeklilik için 55 yaşını doldurmuş olmak da zorunlu. Bu iki şartı sağlayan çalışanlar, birikimlerini isterlerse toplu ödeme şeklinde, isterlerse aylık maaş gibi taksitli olarak alabilecek.
İki seçenek sunulacak
Uygulamanın iki ayrı formatta hayata geçirilmesi planlanıyor:
-
Karma TES: Zorunlu katılım modeli
-
İsteğe Bağlı TES: Kendi isteğiyle dahil olanlar için
Ancak ilk etapta tüm çalışanların "zorunlu" TES sistemine dahil edilmesi bekleniyor.
Tepkiler büyüyor: "Geçim derdi varken bir de kesinti!"
Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle geçim mücadelesi veren milyonlarca çalışan, maaşlarından yapılacak bu kesintilere karşı çıkıyor. Uzmanlara göre, sistem çalışanların kıdem tazminatı haklarını da tehlikeye atabilir.
Çalışma yaşamı uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi kıdem tazminatına çökme planıdır. Zorunlu maaş kesintisi anayasaya da aykırıdır."