İzmir UNESCO Yolunda: Tarihi Liman Kenti İçin Kritik Adım Atıldı!

GÜNDEM/GÜNCEL (HABER MERKEZİ ) - | 05.05.2025 - 12:00, Güncelleme: 05.05.2025 - 12:00 134 kez okundu.
 

İzmir UNESCO Yolunda: Tarihi Liman Kenti İçin Kritik Adım Atıldı!

İzmir’in 8 bin 500 yıllık mirası, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kalıcı giriş için gün sayıyor. Başkan Tugay sürecin hız kazandığını duyurdu.
İzmir’in Tarihi Liman Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kalıcı olarak dahil edilme yolunda önemli bir eşiği geçti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, sürecin ivme kazandığını belirterek, “Bu miras sadece bizim değil, tüm dünyanın” dedi. Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu da destek mesajları verdi. İzmir, Efes ve Bergama’nın ardından UNESCO’daki yeni temsilcisi olmaya hazırlanıyor. Tugay: İzmir’in 8 bin 500 yıllık mirası koruma altına alınmalı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, UNESCO sürecinin en kritik aşamalarından biri olan "Upstream Süreci" kapsamında yapılan misyon ziyareti açılışında konuştu. Tugay, “İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihini dünyaya tanıtmak istiyoruz. Bu sadece bizim için değil, dünya için de önemli. Süreç zor ama bu miras daha fazla gecikmeden özel koruma altına alınmalı” dedi. Başkan, 2018’den bu yana geçici listede bulunan Tarihi Liman Kenti’nin 2022’de UNESCO’ya resmi başvurusunun yapıldığını ve artık son aşamalara gelindiğini vurguladı. Konak Belediye Başkanı Mutlu: Kentin mirasını evrensele taşıyoruz Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ise toplantıda yaptığı açıklamada sürece tam destek verdiklerini belirtti. “Mesleğim gereği UNESCO sürecini yakından takip ediyorum ve Konak’ın listeye girmesi beni heyecanlandırıyor. Göreve geldiğimiz günden bu yana Kemeraltı ve çevresini hak ettiği değere kavuşturmak için çalışıyoruz” diyen Mutlu, kültürel mirası geleceğe aktarma görevini sürdüreceklerini ifade etti. Vali Yardımcısı Çorumluoğlu: Ekonomik zorluklara rağmen süreç ilerleyecek İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu da ekonomik sıkıntılara rağmen UNESCO sürecine destek veren tüm kurumlara teşekkür etti. Çorumluoğlu, “Kültürel mirasımızı dünyaya tanıtacak bu süreçte herkes elindeki tüm gücü ortaya koydu. Kemeraltı, Konak, Bornova ve Bayraklı gibi bölgeler, UNESCO tacını hak ediyor” dedi.  
İzmir’in 8 bin 500 yıllık mirası, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kalıcı giriş için gün sayıyor. Başkan Tugay sürecin hız kazandığını duyurdu.

İzmir’in Tarihi Liman Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kalıcı olarak dahil edilme yolunda önemli bir eşiği geçti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, sürecin ivme kazandığını belirterek, “Bu miras sadece bizim değil, tüm dünyanın” dedi. Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu da destek mesajları verdi. İzmir, Efes ve Bergama’nın ardından UNESCO’daki yeni temsilcisi olmaya hazırlanıyor.

Tugay: İzmir’in 8 bin 500 yıllık mirası koruma altına alınmalı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, UNESCO sürecinin en kritik aşamalarından biri olan "Upstream Süreci" kapsamında yapılan misyon ziyareti açılışında konuştu. Tugay, “İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihini dünyaya tanıtmak istiyoruz. Bu sadece bizim için değil, dünya için de önemli. Süreç zor ama bu miras daha fazla gecikmeden özel koruma altına alınmalı” dedi. Başkan, 2018’den bu yana geçici listede bulunan Tarihi Liman Kenti’nin 2022’de UNESCO’ya resmi başvurusunun yapıldığını ve artık son aşamalara gelindiğini vurguladı.

Konak Belediye Başkanı Mutlu: Kentin mirasını evrensele taşıyoruz

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ise toplantıda yaptığı açıklamada sürece tam destek verdiklerini belirtti. “Mesleğim gereği UNESCO sürecini yakından takip ediyorum ve Konak’ın listeye girmesi beni heyecanlandırıyor. Göreve geldiğimiz günden bu yana Kemeraltı ve çevresini hak ettiği değere kavuşturmak için çalışıyoruz” diyen Mutlu, kültürel mirası geleceğe aktarma görevini sürdüreceklerini ifade etti.

Vali Yardımcısı Çorumluoğlu: Ekonomik zorluklara rağmen süreç ilerleyecek

İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu da ekonomik sıkıntılara rağmen UNESCO sürecine destek veren tüm kurumlara teşekkür etti. Çorumluoğlu, “Kültürel mirasımızı dünyaya tanıtacak bu süreçte herkes elindeki tüm gücü ortaya koydu. Kemeraltı, Konak, Bornova ve Bayraklı gibi bölgeler, UNESCO tacını hak ediyor” dedi.

 

İzmir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberege.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.