Cemil Tugay’dan Yerel Yönetimlere Sağlık Yetkisi Çağrısı

İZMİR (HABER MERKEZİ ) - | 09.12.2025 - 10:29, Güncelleme: 09.12.2025 - 10:29 84 kez okundu.
 

Cemil Tugay’dan Yerel Yönetimlere Sağlık Yetkisi Çağrısı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay, Zonguldak’ta düzenlenen panelde koruyucu hekimlik ve çevre sağlığını önceliklendiren sağlık yatırımlarını savundu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Dr. Cemil Tugay, Zonguldak’ta düzenlenen “Yerel Yönetimler, Sağlık ve Medya” panelinde sağlık alanında yerel yönetimlere daha fazla yetki verilmesi gerektiğini vurguladı. Tugay, koruyucu hekimlik, çevre ve toplum sağlığını önceliklendiren yatırımların önemine dikkat çekti. Koruyucu Hekimlik ve Toplum Sağlığına Öncelik Tugay, panelde insanları hasta olmadan önce korumanın önemine değinerek şunları söyledi: “Bir enfeksiyonun tedavisi aşılama maliyetinden çok daha fazla. Asıl maharet, insanları tedavi etmek değil hasta olmalarını engellemektir. Tedaviye harcanan kaynak yerine koruyucu hizmetlere yatırım yapmak daha akıllıca olur.” Ülke genelinde tansiyon, şeker ve obeziteye dikkat çeken Tugay, gençlerde kaygı bozukluğu ve madde bağımlılığı gibi sorunlara da değindi. Ayrıca iklim krizi ve hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, yerel yönetimlerin bu konularda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini belirtti. Sağlıkta Yerel Yönetimlerin Rolü Tugay, İzmir’de yürütülen sağlık hizmetlerinden örnekler vererek, Türkiye’nin ilk belediye hastanesi olan Eşrefpaşa Hastanesi’nin çalışmalarını aktardı. Tugay, poliklinikler ve evde bakım hizmetleri ile kentte sağlık alanında model oluşturduklarını, yakında diyabet merkezleri de açacaklarını söyledi. Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, Tugay’ın görüşlerinin kent özelinde sağlık ve çevre politikalarına yol göstereceğini belirtti. Ziyaret ve Temaslar Panel öncesi Tugay, Zonguldak’ın endüstriyel mirasını yansıtan Maden Müzesi’ni gezdi. Müze ziyaretinde taş kömürünün üretim aşamalarını öğrendi ve kentin endüstriyel geçmişinin etkileyici olduğunu ifade etti. CHP Zonguldak İl Başkanlığı ve Zonguldak Belediyesi ziyaretlerinde Tugay’a il yöneticileri eşlik etti. Zonguldak Belediye Başkanı Erdem, Tugay’a madenci heykeli ve Devrek bastonu hediye etti. Tugay, kent ziyaretinin ve panelin kendisi için çok değerli olduğunu söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay, Zonguldak’ta düzenlenen panelde koruyucu hekimlik ve çevre sağlığını önceliklendiren sağlık yatırımlarını savundu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Dr. Cemil Tugay, Zonguldak’ta düzenlenen “Yerel Yönetimler, Sağlık ve Medya” panelinde sağlık alanında yerel yönetimlere daha fazla yetki verilmesi gerektiğini vurguladı. Tugay, koruyucu hekimlik, çevre ve toplum sağlığını önceliklendiren yatırımların önemine dikkat çekti.

Koruyucu Hekimlik ve Toplum Sağlığına Öncelik

Tugay, panelde insanları hasta olmadan önce korumanın önemine değinerek şunları söyledi:

“Bir enfeksiyonun tedavisi aşılama maliyetinden çok daha fazla. Asıl maharet, insanları tedavi etmek değil hasta olmalarını engellemektir. Tedaviye harcanan kaynak yerine koruyucu hizmetlere yatırım yapmak daha akıllıca olur.”

Ülke genelinde tansiyon, şeker ve obeziteye dikkat çeken Tugay, gençlerde kaygı bozukluğu ve madde bağımlılığı gibi sorunlara da değindi. Ayrıca iklim krizi ve hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, yerel yönetimlerin bu konularda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

Sağlıkta Yerel Yönetimlerin Rolü

Tugay, İzmir’de yürütülen sağlık hizmetlerinden örnekler vererek, Türkiye’nin ilk belediye hastanesi olan Eşrefpaşa Hastanesi’nin çalışmalarını aktardı. Tugay, poliklinikler ve evde bakım hizmetleri ile kentte sağlık alanında model oluşturduklarını, yakında diyabet merkezleri de açacaklarını söyledi.

Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, Tugay’ın görüşlerinin kent özelinde sağlık ve çevre politikalarına yol göstereceğini belirtti.

Ziyaret ve Temaslar

Panel öncesi Tugay, Zonguldak’ın endüstriyel mirasını yansıtan Maden Müzesi’ni gezdi. Müze ziyaretinde taş kömürünün üretim aşamalarını öğrendi ve kentin endüstriyel geçmişinin etkileyici olduğunu ifade etti. CHP Zonguldak İl Başkanlığı ve Zonguldak Belediyesi ziyaretlerinde Tugay’a il yöneticileri eşlik etti.

Zonguldak Belediye Başkanı Erdem, Tugay’a madenci heykeli ve Devrek bastonu hediye etti. Tugay, kent ziyaretinin ve panelin kendisi için çok değerli olduğunu söyledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberege.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.