Bakan Işıkhan'dan 'SGK borcu' açıklaması: Listenin başında İzmir var
Bakan Işıkhan'dan 'SGK borcu' açıklaması: Listenin başında İzmir var
Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin SGK’ye toplam 234 milyar lira borcu bulunduğunu, en yüksek borcun İzmir’de olduğunu açıkladı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin ve bağlı kuruluşlarının Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) toplam 234,2 milyar lira borcu bulunduğunu açıkladı.
Işıkhan, en yüksek borcun 16 milyar lirayla İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu söyledi.
“SGK’ye borcu olan belediyeler arasında ayrım yapılmıyor”
Bakan Işıkhan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlık bütçesine ilişkin soruları yanıtlarken, belediyelerin prim borçlarına dair güncel verileri paylaştı.
2025 yılı Ağustos ayı itibarıyla belediyelerin, bağlı kuruluşlarının ve şirketlerinin SGK’ye toplam borcunun 234,2 milyar liraya ulaştığını belirtti.
“SGK’ye borcu olan hiçbir belediye arasında ayrım yapmıyoruz. Borcunu ödemek isteyen tüm belediyelere mevzuat çerçevesinde kolaylık sağlıyoruz.”
Işıkhan, borç tahsilatının SGK’nin mali yapısının korunması ve emekli maaşlarının ödenmesi açısından zorunlu olduğunu vurguladı.
İlk sırada İzmir, ardından Ankara ve Adana var
Bakan Işıkhan, SGK’ye en çok borcu olan ilk 10 belediye listesini de paylaştı.
Buna göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi 16 milyar lira, Ankara Büyükşehir Belediyesi 8 milyar lira, Adana Büyükşehir Belediyesi 7 milyar lira borçla ilk üç sırada yer aldı.
Liste şu şekilde devam etti:
Şişli Belediyesi: 5,5 milyar TL
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi: 4,7 milyar TL
İstanbul Büyükşehir Belediyesi: 4,5 milyar TL
Sakarya Büyükşehir Belediyesi: 3,5 milyar TL
Beşiktaş Belediyesi: 3,2 milyar TL
Ataşehir Belediyesi: 3,2 milyar TL
Sarıyer Belediyesi: 2,9 milyar TL
Işıkhan, bu belediyelerin toplam prim borcunun 59 milyar lira olduğunu kaydetti.
“ SGK borçlarını gündeme getirmemizden rahatsız oluyorlar”
Bakan Işıkhan, siyasi eleştirilere yanıt vererek şu ifadeleri kullandı:
“Biz SGK’ye olan borçları tahsil ederek kurumu mali olarak güçlü tutmak, emeklilerimize ve vatandaşlarımıza daha iyi hizmet vermek zorundayız. Borçları dile getirdiğimizde bazı çevreler bundan rahatsız oluyor.”
SMA ve kanser ilaçlarında yeni düzenleme
Işıkhan, SMA hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların tamamının SGK geri ödeme listesine alındığını açıkladı.
Ayrıca, oral yolla alınan risdiplam etken maddeli ilacın 2025 itibarıyla erişime açıldığını belirtti.
Bakan, “Kanserle mücadelede önde gelen 5 immünoterapi ilacını da 25 farklı kanser türünde geri ödeme kapsamına aldık,” dedi.
Kadın istihdamında artış, kayıt dışı çalışmada düşüş
Bakan Işıkhan, kadın işsizlik oranının azaldığını, kayıt dışı istihdamın ise son yıllarda gerilediğini ifade etti.
“Kadın iş gücüne katılım oranı 2005’ten bu yana 14,4 puan artarak yüzde 35,7’ye yükseldi. Kayıt dışı istihdam oranı ise 2025’in ikinci çeyreğinde yüzde 25,9’a geriledi.”
Bağ-Kur prim indirimi sözü yinelendi
Bağ-Kur’luların prim gün sayısının 9 binden 7.200’e düşürülmesi vaadine ilişkin konuşan Işıkhan, “Cumhurbaşkanımızın verdiği bu sözü yerine getireceğiz. Çalışmalarımız devam ediyor,” dedi.
İş gücü programları ve istihdam hedefi
Işıkhan, 2002’den bu yana 4,9 milyon kişinin aktif iş gücü programlarından faydalandığını belirtti.
İşsizlik oranının son 29 aydır tek haneli seviyelerde olduğunu, yeni teşvik modelinin 2026’da da uygulanacağını açıkladı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
