Gıda Zehirlenmesine Karşı Alınması Gereken Önlemler

GÜNDEM/GÜNCEL 18.03.2025 - 12:52, Güncelleme: 18.03.2025 - 18:59 945+ kez okundu.
 

Gıda Zehirlenmesine Karşı Alınması Gereken Önlemler

Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, gıda zehirlenmesine neden olan faktörleri ve korunma yöntemlerini anlattı. Çapraz kontaminasyonun önlenmesi ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi büyük önem taşıyor.
Haber ege: Gıda zehirlenmesi, çeşitli organizmaların gıdalara bulaşması ve bu gıdaların tüketilmesi sonucu sindirim sisteminde meydana gelen hastalık durumudur. Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, gıda zehirlenmesinin oluşma sebeplerini ve korunma yollarını anlattı. Gıda Zehirlenmesi Nasıl Oluşur? Gıdalar; üretim, işleme, depolama, nakliye ve hazırlık aşamalarında bulaşıcı organizmalarla temas edebilir. Yanlış saklama, yanlış hazırlama veya yanlış pişirme yöntemleri de kontaminasyon riskini artırır. Genellikle çapraz kontaminasyon sonucu gıda zehirlenmeleri görülmektedir. Çiğ yiyecekler, özellikle pişirilmeden tüketilen salatalar gibi besinler, zararlı organizmaların taşınmasına sebep olabilir. Gıda zehirlenmesi belirtileri, kontamine gıdanın tüketilmesinden birkaç saat sonra ortaya çıkabilir. En yaygın belirtiler şunlardır: Mide bulantısı Kusma İshal Karın ağrısı ve kramplar Ateş Özellikle bebekler, çocuklar ve hamileler, gıda zehirlenmesine karşı daha hassastır. Hamilelikte metabolizmadaki değişiklikler nedeniyle zehirlenme daha şiddetli belirtilerle seyredebilir. Gıda Zehirlenmesine Karşı Alınması Gereken Önlemler Gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, şu önlemleri öneriyor: Ellerin, mutfak eşyalarının ve tezgahların sık sık yıkanması Çiğ gıdalar ile pişmiş gıdaların ayrı tutulması Çiğ et, kümes hayvanları ve balıkların diğer besinlerden uzak tutulması Yiyeceklerin uygun sıcaklıkta pişirilmesi (gıda termometresi ile kontrol edilebilir) Bozulma riski olan gıdaların uygun şekilde saklanması Dondurulmuş gıdaların oda sıcaklığında değil, buzdolabında çözdürülmesi Gıda zehirlenmesine bağlı olarak en sık görülen komplikasyonlardan biri dehidrasyondur. Kusma ve ishal nedeniyle kaybedilen sıvının yerine konması büyük önem taşır. Sağlıklı beslenme için hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Küçük, "Gıdaların güvenli bir şekilde saklanması ve hazırlanması, gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için hayati önem taşır" dedi.
Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, gıda zehirlenmesine neden olan faktörleri ve korunma yöntemlerini anlattı. Çapraz kontaminasyonun önlenmesi ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi büyük önem taşıyor.

Haber ege:

Gıda zehirlenmesi, çeşitli organizmaların gıdalara bulaşması ve bu gıdaların tüketilmesi sonucu sindirim sisteminde meydana gelen hastalık durumudur. Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, gıda zehirlenmesinin oluşma sebeplerini ve korunma yollarını anlattı.

Gıda Zehirlenmesi Nasıl Oluşur?

Gıdalar; üretim, işleme, depolama, nakliye ve hazırlık aşamalarında bulaşıcı organizmalarla temas edebilir. Yanlış saklama, yanlış hazırlama veya yanlış pişirme yöntemleri de kontaminasyon riskini artırır. Genellikle çapraz kontaminasyon sonucu gıda zehirlenmeleri görülmektedir. Çiğ yiyecekler, özellikle pişirilmeden tüketilen salatalar gibi besinler, zararlı organizmaların taşınmasına sebep olabilir.

Gıda zehirlenmesi belirtileri, kontamine gıdanın tüketilmesinden birkaç saat sonra ortaya çıkabilir. En yaygın belirtiler şunlardır:

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İshal
  • Karın ağrısı ve kramplar
  • Ateş

Özellikle bebekler, çocuklar ve hamileler, gıda zehirlenmesine karşı daha hassastır. Hamilelikte metabolizmadaki değişiklikler nedeniyle zehirlenme daha şiddetli belirtilerle seyredebilir.

Gıda Zehirlenmesine Karşı Alınması Gereken Önlemler

Gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, şu önlemleri öneriyor:

  • Ellerin, mutfak eşyalarının ve tezgahların sık sık yıkanması
  • Çiğ gıdalar ile pişmiş gıdaların ayrı tutulması
  • Çiğ et, kümes hayvanları ve balıkların diğer besinlerden uzak tutulması
  • Yiyeceklerin uygun sıcaklıkta pişirilmesi (gıda termometresi ile kontrol edilebilir)
  • Bozulma riski olan gıdaların uygun şekilde saklanması
  • Dondurulmuş gıdaların oda sıcaklığında değil, buzdolabında çözdürülmesi

Gıda zehirlenmesine bağlı olarak en sık görülen komplikasyonlardan biri dehidrasyondur. Kusma ve ishal nedeniyle kaybedilen sıvının yerine konması büyük önem taşır.

Sağlıklı beslenme için hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Küçük, "Gıdaların güvenli bir şekilde saklanması ve hazırlanması, gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için hayati önem taşır" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberege.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.