Enerji Bakanı Bayraktar, elektrik ve doğal gazda zam planlanmadığını açıkladı. Türkiye'nin enerji üretimi artarken destekler ve projeler dikkat çekiyor.

İzmir Yenilenebilir Enerji Sektöründe İhracatçı Birliği Neden Kurulamıyor?
İzmir Yenilenebilir Enerji Sektöründe İhracatçı Birliği Neden Kurulamıyor?
İçeriği Görüntüle

Zam sinyali yok, destekler devam ediyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik ve doğal gazda yakın zamanda fiyat artışı olmayacağını açıkladı. tv100 kanalında katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bayraktar, enerji politikaları, destek mekanizmaları ve üretim hedefleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Bakan Bayraktar, "Bu yaz içerisinde elektrik tarafında bir düzenleme yapmayı planlamıyoruz. Doğal gazda uzun zamandır bir düzenleme yapılmadı. Ancak önümüzdeki bir iki ay içinde zam görünmüyor" dedi.

Türkiye'nin enerjide yeni hedefleri

Bayraktar, Türkiye'nin enerji üretiminde bağımsızlığını artırmak amacıyla 2016'da başlatılan Milli Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde önemli yatırımlar yapıldığını vurguladı. Türkiye'nin bugün dünyada denizlerde arama ve üretim yapan 6. büyük filoya sahip olduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformu Osman Gazi, üretimin ikinci fazına geçerek günlük üretime 10-10,5 milyon metreküp daha ekleyecek. Birinci fazla birlikte toplam üretim günlük yaklaşık 20 milyon metreküpe ulaşacak.

2028 hedefi: 40 milyon metreküp

Bakan Bayraktar, Çin ile yeni enerji anlaşmaları yapıldığını belirtti. Ayrıca 2028 yılında ikinci bir yüzer üretim platformunun devreye alınması planlanıyor. Hedef ise günlük 40 milyon metreküp doğal gaz üretimi seviyesine ulaşmak.

Türkiye şu anda kendi doğal gaz ihtiyacının yaklaşık %15'ini yerli üretimle karşılıyor. Karadeniz'deki gaz ve Gabar'daki petrol üretimi sayesinde ülke ekonomisine yıllık 3,5 milyar dolar katkı sağlandığı ifade edildi.

Elektrik ve doğal gaz faturalarına büyük destek

Bayraktar, elektrik abonelerinin %97'sinin devlet desteğinden faydalandığını belirtti. Türkiye'de vatandaşın ödediği elektrik faturasının ortalama %54'ünü devlet karşılıyor. Son iki yılda bu kapsamda 9 milyar liranın üzerinde destek sağlandı.

2025 yılında elektrik ve doğal gaz desteklerinin toplamda 600 milyar lirayı aşması bekleniyor. Doğal gazda ise destek oranının şu an %70 seviyelerine ulaştığı bildirildi.

Türkiye'den Suriye'ye enerji desteği

Bakan Bayraktar ayrıca Suriye ile enerji iş birliği konularına da değindi. Suriye'de şu an sadece 1700 megavat elektrik üretildiğini belirten Bayraktar, Türkiye'nin Suriye'ye hali hazırda 280 megavat elektrik ihraç ettiğini, bu miktarın yakında 360 megavata çıkarılacağını söyledi.

Ayrıca Suriye'ye doğal gaz iletimi ve kullanılmaz durumdaki elektrik santrallerinin Türk şirketleri tarafından yenilenmesi yönünde projelerin devam ettiği bilgisi verildi.