Ege Üniversitesi'nin Meme Kanseri Erken Tanısına Yönelik Yenilikçi Projesine TÜBİTAK Desteği

EGE HABERLERİ 07.03.2025 - 13:39, Güncelleme: 07.03.2025 - 15:54 479 kez okundu.
 

Ege Üniversitesi'nin Meme Kanseri Erken Tanısına Yönelik Yenilikçi Projesine TÜBİTAK Desteği

Ege Üniversitesi'nden önemli bir adım: "Radyoişaretli Fulvestrant İçeren Niozom Formülasyonlarının Meme Kanserini Görüntüleme Potansiyelinin in vivo Çalışmalar ile Değerlendirilmesi" projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.
Haber Metni: Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Teknolojisi Bölümü Radyofarmasi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Meliha Ekinci’nin yürütücülüğünü yaptığı "Radyoişaretli Fulvestrant İçeren Niozom Formülasyonlarının Meme Kanserini Görüntüleme Potansiyelinin in vivo Çalışmalar ile Değerlendirilmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Bu proje, meme kanserinin erken tanısına yönelik yenilikçi bir yaklaşım sunmayı hedefliyor. TÜBİTAK Desteği ve Ekip Başarısı Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeye sağlanan desteği ve ekip üyelerini tebrik ederek, "Sağlık temalı araştırma üniversitemiz, sağlık alanında yenilikçi projeler üretmeye devam ediyor. Meme kanserinin erken tanısına yönelik gerçekleştirdikleri projeleri TÜBİTAK tarafından kabul gören Eczacılık Fakültesi öğretim üyemiz Doç. Dr. Meliha Ekinci ve ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum" dedi. Kanserin Erken Teşhisinin Önemi Kanserin erken teşhisinin, hastalığın tedavi süresi ve maliyetini azalttığını belirten Doç. Dr. Meliha Ekinci, "Kanserin erken evrede, hızlı ve doğru teşhisi, tedavi masraflarını ve mortalite riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu amaçla birçok araştırmacı, kanser hücresine spesifik ilaçlar geliştirmeye çalışmaktadır" dedi. Ekinci, formülasyonun in vitro ve in vivo ortamlardaki davranışlarını izlemek için görüntüleme tekniklerinin kullanılmasının önemine dikkat çekti. Meme Kanseri ve Radyofarmasötikler Meme kanserinin, kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu belirten Ekinci, erken tanının büyük önem taşıdığını ifade etti. "Meme kanseri hücresine spesifik yeni radyofarmasötikler geliştirilmesi, kanserin erken teşhisi açısından önemli bir adımdır" diyen Ekinci, projede kullanılacak olan Fulvestrant'ın meme kanseri hücresine olan afinitesinin değerlendirileceğini söyledi. Proje kapsamında, fulvestrant içeren niozomal formülasyonlar, Teknesyum-99m ile radyoişaretlenerek yeni bir radyofarmasötik geliştirilecektir. Proje Hedefi: Yeni Radyofarmasötik Geliştirme Ekinci, "Geliştirilen radyofarmasötiğin meme kanseri hücrelerine afinitesi, hücre kültürü ve in vivo biyodağılım çalışmalarıyla belirlenecek. Bu yenilikçi yaklaşım, meme kanserinin erken teşhisi için önemli bir katkı sağlayacaktır" dedi.
Ege Üniversitesi'nden önemli bir adım: "Radyoişaretli Fulvestrant İçeren Niozom Formülasyonlarının Meme Kanserini Görüntüleme Potansiyelinin in vivo Çalışmalar ile Değerlendirilmesi" projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Haber Metni:

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Teknolojisi Bölümü Radyofarmasi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Meliha Ekinci’nin yürütücülüğünü yaptığı "Radyoişaretli Fulvestrant İçeren Niozom Formülasyonlarının Meme Kanserini Görüntüleme Potansiyelinin in vivo Çalışmalar ile Değerlendirilmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Bu proje, meme kanserinin erken tanısına yönelik yenilikçi bir yaklaşım sunmayı hedefliyor.

TÜBİTAK Desteği ve Ekip Başarısı
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeye sağlanan desteği ve ekip üyelerini tebrik ederek, "Sağlık temalı araştırma üniversitemiz, sağlık alanında yenilikçi projeler üretmeye devam ediyor. Meme kanserinin erken tanısına yönelik gerçekleştirdikleri projeleri TÜBİTAK tarafından kabul gören Eczacılık Fakültesi öğretim üyemiz Doç. Dr. Meliha Ekinci ve ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum" dedi.

Kanserin Erken Teşhisinin Önemi
Kanserin erken teşhisinin, hastalığın tedavi süresi ve maliyetini azalttığını belirten Doç. Dr. Meliha Ekinci, "Kanserin erken evrede, hızlı ve doğru teşhisi, tedavi masraflarını ve mortalite riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu amaçla birçok araştırmacı, kanser hücresine spesifik ilaçlar geliştirmeye çalışmaktadır" dedi. Ekinci, formülasyonun in vitro ve in vivo ortamlardaki davranışlarını izlemek için görüntüleme tekniklerinin kullanılmasının önemine dikkat çekti.

Meme Kanseri ve Radyofarmasötikler
Meme kanserinin, kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu belirten Ekinci, erken tanının büyük önem taşıdığını ifade etti. " Meme kanseri hücresine spesifik yeni radyofarmasötikler geliştirilmesi, kanserin erken teşhisi açısından önemli bir adımdır" diyen Ekinci, projede kullanılacak olan Fulvestrant'ın meme kanseri hücresine olan afinitesinin değerlendirileceğini söyledi. Proje kapsamında, fulvestrant içeren niozomal formülasyonlar, Teknesyum-99m ile radyoişaretlenerek yeni bir radyofarmasötik geliştirilecektir.

Proje Hedefi: Yeni Radyofarmasötik Geliştirme
Ekinci, "Geliştirilen radyofarmasötiğin meme kanseri hücrelerine afinitesi, hücre kültürü ve in vivo biyodağılım çalışmalarıyla belirlenecek. Bu yenilikçi yaklaşım, meme kanserinin erken teşhisi için önemli bir katkı sağlayacaktır" dedi.

İzmir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberege.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.