Ege Eczacılık, 2025-2026 Eğitim Yılı İçin Hazır
Ege Eczacılık, 2025-2026 Eğitim Yılı İçin Hazır
İçeriği Görüntüle

Ege Üniversitesi öncülüğünde sürdürülebilir gıda ve çevre dostu proje

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Doç. Dr. Gamze Turan’ın yürütücülüğünü yaptığı “Phlorotannin-rich extracts from cultivated macroalgae for extending the shelf-life of food and utilisation of extraction wastes as a source of aquaculture feed” adlı proje, Avrupa Birliği Ufuk Avrupa CORNET Programı’ndan destek almaya hak kazandı. Almanya ile Türkiye arasında ikili iş birliğiyle yürütülen projenin Türkiye ayağı Ege Üniversitesi tarafından yönetiliyor.

Gıda raf ömrünü uzatmak ve sıfır atık hedefi

Projede, kültive edilen makroalglerden elde edilen yüksek florotannin içeriğine sahip doğal özütler kullanılarak gıda ürünlerinin mikrobiyal bozulma ve oksidasyon kaynaklı kayıplarının azaltılması amaçlanıyor. Ayrıca ekstraksiyon sonrası oluşan atıkların su ürünleri yeminde değerlendirilmesiyle çevre dostu ve sıfır atık yaklaşımı benimseniyor.

Ege Üniversitesi Rektöründen proje ekibine tebrik

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini makamında ağırlayarak, üniversitenin uluslararasılaşma vizyonuna uygun olarak bilimsel çalışmalarının küresel çapta kabul gördüğünü belirtti. Budak, “Projemiz hem çevre dostu hem de sürdürülebilir gıda sistemlerine önemli katkılar sunacak” diyerek ekibi tebrik etti.

Proje kapsamı ve hedefler

Projede, makroalg yetiştirme koşullarının optimize edilmesi, süperkritik CO₂ ve ultrasonik ekstraksiyon teknikleriyle yüksek verimli özütlerin elde edilmesi planlanıyor. Bu özütlerin antimikrobiyal ve antioksidan etkilerinin test edilmesi ve gerçek gıda sistemlerinde raf ömrü uzatıcı etkilerinin doğrulanması hedefleniyor. Proje aynı zamanda kontrollü biyoreaktör koşullarında standardize florotannin üretimi ve gram-negatif bakterilere karşı doğal antimikrobiyal geliştirmeyi amaçlıyor.

Geniş disiplinler arası ekip

Projede Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Fen Fakültesi ve Güneş Enerjisi Enstitüsü gibi birimlerden uzman akademisyenler yer alıyor. Türkiye’den Ege Üniversitesi ve Aksaray Üniversitesi ile Almanya’dan Fraunhofer IVV Enstitüsü iş birliği içinde projeyi yürütüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ