İZMİR

Ege Üniversitesi’nde Kriz ve Din İlişkisi Ele Alındı

Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün, EÜ Birgivi İlahiyat Fakültesi’nde krizlerin insan kaynaklı olduğunu vurguladı: “Kriz, gaflet değil farkındalıkla çözülür.”

Ege Üniversitesi Birgivi İlahiyat Fakültesi, 70. Yıl Kariyer Etkinlikleri kapsamında “Kriz Zamanlarında Din ve İnsanlığın Gelecek Ufku” başlıklı önemli bir söyleşiye ev sahipliği yaptı. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün’ün konuşmacı olduğu etkinliğe, EÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Hanefi Palabıyık, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

“Kelam, Savunma Değil Anlayış Üretme Bilimidir”

Açılış konuşmasında Dekan Prof. Dr. Muhammet Hanefi Palabıyık, Kelam ilminin İslami ilimler içerisindeki önemine dikkat çekti. “Klasik alimleri dönemlerinin şartları içinde değerlendirmeliyiz” diyen Palabıyık, farklı fikirlerin önemine vurgu yaparak Prof. Dr. Düzgün’ün katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“Kriz Dışarıdan Değil, İnsanın İçinden Gelir”

Söyleşide konuşan Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün, krizlerin çoğunlukla bireyin karar süreçlerinden kaynaklandığını ifade etti. Krizin yalnızca bir sonuç değil, karar sürecinin ürünü olduğunu belirten Düzgün, “Sebep-sonuç ilişkisi doğru kurulmadığında, zihinsel hastalıklar gelişir. Dinî ya da sosyal sistemlerde yaşanan çöküşler, insanın kendi yorum ve tercihlerinden doğar” dedi.

“Kuran’da Kriz ve Sorumluluk Anlatılır”

Düzgün, konuşmasında Kuran’dan örnekler vererek krizin insan sorumluluğuyla ilişkisini anlattı. “Allah halkları gafilken helak etmez” ayetine dikkat çeken akademisyen, farkındalıkla gelen sorumluluğun krizi çözme yolunda anahtar olduğunu vurguladı. Kuran’da geçen Samiri kıssasına da değinen Düzgün, “Bir toplumda kriz varsa, dinin içinden adalet ya da merhamet gibi bir unsur çıkarılmıştır. Bu eksiklik, bozulmanın başlangıcıdır” ifadelerini kullandı.