Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, “Deli İbrahim Divanı Üzerine Söyleşi” etkinliğine ev sahipliği yaptı. Moderatörlüğünü Öğr. Gör. Dr. Emel Aydın Özer ve Öğr. Gör. Esengül Özüçelik’in yaptığı söyleşide, çok sayıda ödül sahibi yazar Ahmet Büke konuk olarak yer aldı.

Ahmet Büke’nin Edebiyata Yolculuğu

2008 yılında “Alnı Mavide” kitabıyla Oğuz Atay Öykü Ödülü, 2011’de “Kumrunun Gördüğü” ile Sait Faik Hikâye Armağanı, 2021 yılında ise “Deli İbrahim Divanı” romanıyla Vedat Türkali Roman Ödülü’ne layık görülen Büke, çocukluk yıllarından itibaren edebiyata olan ilgisini ve aile büyüklerinin edebiyattaki etkisini anlattı.

Büke, “Masallar sadece çocuklara anlatılmazdı. Ailemizde herkes anlatıcıydı. Küçük yaşta her şeyi dinleyerek kulağımda anlatı birikimi oldu. Nasıl yaşıyorsak, öyle düşünüyoruz, nasıl düşünüyoruz, öyle yazıyoruz” dedi. Zeytin ağaçlarına teşekkür eden dedesi ve doğadaki ruhlara inancından bahseden yazar, “Bizim hikâyemiz devam ediyor. Toplumun sorunlarını ele alan yazarlar ve metinler her zaman var” ifadelerini kullandı.

Menemen’de İZSU Çalışmaları Yolları Bozdu: Vatandaş Tepkili!
Menemen’de İZSU Çalışmaları Yolları Bozdu: Vatandaş Tepkili!
İçeriği Görüntüle

Deli İbram’ın Hikayesi ve Anlamı

Kitabın ana karakteri Deli İbram’ın isminin anlamına da değinen Büke, “Düzen sorununa itiraz eden, akıntıya karşı kürek çeken bireyler toplumda ‘deli’ olarak adlandırılır. Oysa bu bireyler toplumun vicdanı ve öncüleridir” dedi. Ayrıca, “Bütün hikâyelerimiz anlatılmaya ve uğrunda konuşulmaya değer eserlerdir” sözleriyle edebiyatın toplumsal önemine vurgu yaptı.

Etkinlikte Müzik ve Zeybek Gösterisi

Söyleşi sonrası katılımcılar için müzik dinletisi ve geleneksel zeybek gösterisi sunuldu. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Özkaya, yazar Ahmet Büke’ye, moderatörlere ve etkinlikte görev alan konservatuar öğrencilerine teşekkür belgelerini takdim etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ