Bergama'da Eğitim ve Aydınlanma Paneli
Bergama'da Eğitim ve Aydınlanma Paneli
Uluslararası Bergama Kermesi kapsamında düzenlenen panelde, eğitim ve aydınlanma üzerine önemli konular ele alındı.
Eğitim Sistemi Üzerine Kritikler
Uluslararası Bergama Kermesi kapsamında düzenlenen panelde, eğitim ve aydınlanma üzerine önemli konular ele alındı. Panelde konuşmacılar arasında yer alan Mustafa Gazalcı, eğitim sistemindeki mevcut sorunlara dikkat çekti. Gazalcı, okulların büyük sorunlarla açılacağını ve yeni sorunların eklenmesiyle birlikte eğitim zilinin çalacağını belirtti. Özellikle beslenme ve barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanmamasının, öğrencileri tarikatların ağına düşme tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını vurguladı.
Gazalcı, eğitim harcamalarının yetersizliği nedeniyle birçok sorunun çözümsüz kaldığını ifade etti. Köle gibi çalışan ücretli öğretmenlerin sorunlarına değinen Gazalcı, bir ülkenin kalkınmasında veya batışında eğitimin rolünün büyük olduğunu belirtti. Geçmis yıllarda Eğitim enstitülerinin Türkiye'nin şartlarına uygun eğitim verdiğini, ancak daha sonra zorunlu derslerin getirilmesiyle ulkemide öğretmen yetiştirilmesinde ciddi sıkıntılar yaşandığını söyledi.
AKP hükümetinin 2002'den bu yana eğitimi özelleştirip paralı hale getirdiğini savunan Gazalcı, 4+4+4 eğitim sisteminin en kötü uygulamalardan biri olduğunu dile getirdi. Meslek liselerinin orta kısımlarının kapatıldığını, ancak imam hatip okullarının ortaokullarının açıldığını ifade etti. Eğitimin laik ve Cumhuriyet ilkelerine uygun hale getirilmesi gerektiğini savunan Gazalcı, çatallı eğitim sisteminden sonuç alınamayacağını belirtti. Köy enstitüleri gibi işlevsel ve parasız özel eğitim modellerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Recai Şeyhoğlu: “Aydınlanma Kitap Okumakla Olur”
Panelde konuşan bir diğer isim olan Recai Seyhoğlu, köylerde açtığı kütüphanelerle eğitimin yaygınlaşması için gösterdiği çabalardan bahsetti.
Tahsin Tuna / BERGAMA
Aydınlanmanın çok farklı kitap okuyarak gerçekleşeceğini dile getiren Recai Seyhoğlu, kitap okumanın aydınlanma üzerindeki etkisini vurgulayarak, kitapsız yaşamanın kör, dilsiz ve sağır bir yaşam olduğunu söyledi. Ege'de 61. kütüphane açması ilçede bilinen Seyhoğlu, Mustafa Kemal'in "Gerçekleri konuşmaktan kaçınmayın" sözünden ilham aldığını dile getirdi. Ayrıca, devlet yöneticilerinin daha fazla kitap okumasını önerdi. Bu panelde yazarın dile getiridiği görüşler, Türkiye'nin eğitim sistemi üzerine önemli eleştiriler sunarken, daha iyi bir eğitim modeli için çözüm önerileri de ortaya koydu. Eğitimde aydınlanma ve laiklik ilkelerinin korunması gerektiği, eğitimin her kesime eşit ve parasız sunulmasının önemi bir kez daha vurgulandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.