EGE

Aydın’da 10 Milyarlık İmar Rantı Tartışması: Valilik Açıklama Yaptı

Kuşadası Davutlar’daki vakıf arazilerinin turizm ve ticaret alanına dönüştürülmesiyle ilgili 10 milyar TL’lik imar rantı iddiaları Valilik ve Aydın BŞB’yi karşı karşıya getirdi.

Aydın’ın Kuşadası ilçesi Davutlar Mahallesi’nde bulunan ve geçmişte çeşitli tarikat-cemaat vakıflarına ait olduğu öne sürülen yaklaşık 94 dönümlük arazide yapılan imar planı değişikliği, kamuoyunda büyük tartışma yarattı. Aydın Valiliği ile Aydın Büyükşehir Belediyesi’ni karşı karşıya getiren süreçte, 10 milyar TL’lik imar rantı iddiası gündeme geldi.

Plan Değişikliği Tepki Topladı

Sevgi Plajı’na bitişik konumda yer alan ve "tarımsal niteliği korunacak alan" statüsünde olan 442 numaralı adadaki 18 parselin statüsü, 2024 yılı sonunda Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oy birliğiyle değiştirildi. Alınan kararla birlikte söz konusu alan, turizm ve ticaret alanı olarak planlandı. İmar değişikliği sayesinde bölgedeki arsaların değerinde 10 milyar TL’yi aşan bir artışın yaşandığı öne sürüldü.

Valilikten Açıklama: “Mazbut Vakıf Arazisidir”

Artan kamuoyu baskısı üzerine Aydın Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, söz konusu arazinin herhangi bir özel vakfa değil, yönetimi devlete geçmiş olan mazbut vakıflara ait olduğu belirtildi. Açıklamada, “5737 sayılı Vakıflar Kanunu gereği söz konusu taşınmaz üzerindeki tasarruf ve karar yetkisi Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne aittir. 2022 yılında başlatılan imar sürecinde tüm işlemler mevzuata uygun ve kamu yararı gözetilerek yapılmıştır” denildi.

“Şeffaflık Vurgusu”

Valiliğin açıklamasında, tüm sürecin şeffaf yürütüldüğü ifade edilirken, “Kamuya ait bir arazinin kıymetlendirilmesinden rahatsızlık duyan çevrelerin niyeti manidardır” ifadelerine yer verildi. Ancak çevre örgütleri ve bazı muhalif yapılar, bu açıklamayı yetersiz bularak plan değişikliğini yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Siyasi Gerginlik Artıyor

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği imar izni ile ilgili olarak belediye içinde yolsuzluk ve görev ihmali iddiaları da gündeme geldi. Genel Sekreter Ertuğrul Yamen hakkında daha önce düzenlenen soruşturma dosyalarının kapatılmaya çalışıldığı, suç delillerinin gizlendiği iddiaları kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Muhalif basın ve bazı yerel kaynaklar, Valilik ile BŞB arasında “suçları örtbas etme” yönünde bir koordinasyon olduğunu öne sürdü.

"Şirket Elemanına Dönüştü" İddiası

CHP’li Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bu süreçte “imar imtiyazı sağlayan bir şirket mantığıyla hareket ettiği” eleştirileri yükselirken, Özlem Çerçioğlu yönetimindeki BŞB’nin tarım arazilerini imara açarak kentleşme suçu işlediği iddia edildi. Yerel çevre örgütleri, rant amaçlı bu tür plan değişikliklerinin Aydın’ın doğasına zarar vereceği görüşünde.