EİB’den sürdürülebilirlikte öncü rapor: 2025 hedefleri açıklandı
Sürdürülebilirliği son 5 yıldır tüm faaliyetlerinin merkezine alan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2025 yılına yönelik sürdürülebilirlik raporunu İzmir’de düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Raporda çevresel etkilerin azaltılması, dijitalleşme, döngüsel ekonomi ve cinsiyet eşitliği gibi birçok başlıkta önemli hedefler yer aldı.
“Sınırsız büyüme anlayışı sona erdi”
Basın toplantısında konuşan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, sadece bir rapor değil, gelecek vizyonlarını da paylaştıklarını belirtti. Eskinazi, “İklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kaynak tükenmesi gibi tehditler, iş yapış biçimlerimizi yeniden şekillendirmeyi zorunlu kılıyor. Sürdürülebilirliği ihracatçılarımıza yaymak istiyoruz” dedi.
Cinsiyet eşitliği, döngüsel ekonomi ve iklim duyarlılığı gibi konuların artık ticaretin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Eskinazi, ihracatçıların çevreyi kirletmeyecek üretim modellerine yönelmesi gerektiğini söyledi.
“Yeşil Mutabakat tüm dengeleri değiştirdi”
Toplantıda konuşan EİB Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Mehmet Ali Işık ise, Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakatı’nın sürdürülebilirlik çalışmalarına büyük ivme kazandırdığını ifade etti. Işık, “Sürdürülebilirlik sadece bireysel çabayla olmaz, hep birlikte çalışmalıyız. Tüm ihracatçılarımıza rehberlik edecek sistemleri hayata geçirmeliyiz” diye konuştu.
Işık, ayrıca Nisan ayında 36 ilde yaşanan don olaylarının kuru ve yaş meyve üretiminde büyük kayıplara yol açtığını belirterek, çiftçilerin desteklenmesi çağrısı yaptı.
“Kaynak israfı büyüme uğruna göz ardı edilemez”
EİB Sürdürülebilirlik Danışmanı Nilüfer Arıak, dünyada kaynakların aşırı tüketildiğini ve bunun sürdürülemez olduğunu söyledi. Arıak, “2025 itibariyle dünya genelinde sıcaklıklar 1,7 derece arttı. Bu çok sayıda canlı türünü ve tarımı tehdit ediyor” dedi.
Arıak, sürdürülebilirlik raporlarının firmalar için sermayeye erişimin anahtarı haline geldiğine dikkat çekti: “Zengin pazarlara ihracat için sürdürülebilir ürünler üretmek zorundayız. Bu yüzden her firmanın sürdürülebilirlik raporu hazırlaması şart.”
2024 verileriyle EİB’in sürdürülebilirlik karnesi
2024 yılında tehlikesiz atık miktarı %5,8, toplam atık miktarı %8,4 oranında azaldı. Kağıt tüketimi ERP sistemiyle azaltıldı. Yurt içi ve dışı uçuş sayılarındaki düşüşle karbon emisyonları %19 azaldı. Ancak araç emisyonları %3, elektrik kaynaklı karbon ayak izi %4 arttı.2025 yılı için 7 sürdürülebilirlik taahhüdü
Evrakların dijitalleştirilmesiyle kağıt kullanımında %15 azalma hedefi Yapay zeka tabanlı chatbot ve sanal asistanın devreye alınması Etkinliklerde basılı materyallerin dijitale taşınması Toplantı tutanaklarında elektronik imzaya geçiş İkiz dönüşüm projelerinde %10 artış hedefi B2B Marketplace platformuyla sürdürülebilir ihracat ağı kurulması Cinsiyet Eşitliği Bildirgesi'nin yayınlanması