Yaşar Üniversitesi öğrencileri "FoodGuard" ile EIT Food finalinde
Habergündemim — Yaşar Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Green Minds ekibi, Avrupa Yenilik ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) destekli "Food Solutions: Waste-to-Value" programında geliştirdikleri yapay zekâ destekli gıda takip uygulaması "FoodGuard" ile finale yükseldi. Final 11 Kasım 2025’te Impact Hub İstanbul’da gerçekleştirilecek.
Green Minds ekibi ve FoodGuard uygulaması
Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinden oluşan Green Minds ekibi; Deniz Bulduk, İldem Minel Güler, Müfide Defne Akbay, Güzin Yağmur Hızlı ve Beyza Türk’ten oluşuyor. Ekibin geliştirdiği "FoodGuard" uygulaması, son kullanma tarihi tahmini, gıdalara uygun tarif önerileri ve süresi yaklaşan ürünlerin yeniden değerlendirilmesini yaparak gıda israfını azaltmayı hedefliyor. Proje, Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Eftymia Staiou’nun mentörlüğünde geliştirildi.
Yaşar Üniversitesi dört takımla finalde
Green Minds ekibinin yanı sıra, üniversitenin akademisyenleri mentörlüğünde diğer üç üniversite ekibi de finale kaldı. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel’in mentörlüğündeki Waste2Biotech, Alperen Kızılkulak’ın mentörlüğündeki WaViva ve Başak Kaftan’ın mentörlüğündeki Foodies takımları İstanbul finaline yükseldi. Böylece Yaşar Üniversitesi, dört takım ile programın finalinde güçlü bir temsil sağlayacak.
EIT Food desteği ve girişimcilik maratonu
Program, Nisan 2025’te başladı ve Avrupa ile Türkiye’den 33 üniversiteden 100’ün üzerinde öğrenciyi bir araya getirdi. Katılımcılar yedi ay boyunca girişimcilik eğitimleri aldı, mentörlerle birlikte prototiplerini geliştirdi. Toplam 23 ekip arasından finale kalan 10 grup, projelerini 11 Kasım 2025’te İstanbul’da jüriye sunacak. Finalde birinciye 1.500 avro, ikinciye 1.000 avro, üçüncüye 500 avro ödül verilecek.
Gıda israfına çözüm hedefi
Green Minds ekibi, yapay zekâ destekli uygulama ile hem bireysel kullanıcıların gıda tüketim alışkanlıklarını optimize etmeyi hem de sürdürülebilirlik içgörüleriyle gıda israfını azaltmayı amaçlıyor. Projenin başarılı olması, öğrencilere uluslararası alanda deneyim kazandırırken, Türkiye’de gıda inovasyonuna katkı sağlayacak.